13 d’agost 2011

ROCA DE L'ASSESTER

Cada vegada que passem una temporadeta per Morella ens emportem alguna sorpresa escalatòria. Aquesta vegada la sorpresa més gran ha vingut de la mà d’aquest sector situat a la Serra d’en Galceran, al poblet de Els Rosildos i més concretament sobre el Mas de Domingo. El lloc el vaig descobrir quan pel pont de la Purísima estàvem escalant a la veïna zona del Barranc de la Guitarra i vam veure gent equipant a les parets de l’altre banda del barranc. El que més em va cridar l’atenció d’aquell fet fou que la paret en qüestió tenia orientació nord i per tant en vaig prendre nota per l’estiu. Posteriorment, a la web del Club Trepa Castellet, vaig trobar les ressenyes amb unes 20 vies.

Però la major sorpresa va arribar quan el passat 4 d’agost ens hi vam acostar i ens vam trobar una zona d’escalada perfectament acondicionada: aparcament senyalitzat, rètols indicadors durant l’aproximació, peu de via excel·lent amb pedretes indicant el nom i grau de les vies i més de 50 vies obertes! Sens dubte una gran feina de la gent del Club Trepa Castellet i dels Amics de la muntanya.

Aproximació a la Roca de l'Assester, amb el Barranc de la Guitarra al fons.

Algún inconvenient? Doncs si, com acostuma a passar a les cares nord, la roca no acaba de ser tot lo bona que seria desitjable: relliscosa en general, sobretot a les vies faciletes i ajagudes, que a més són de presa roma. A les vies més verticals i desplomades el calcari passa a ser ataronjat i molt més treballat, però aquí el que has de vigilar és algun bloc que encara es trenca.

Totes les vies entre 15 i 20 metres. Grau molt collat, però això no em va sorprendre perquè és coherent amb el Barranc de la Guitarra, dels mateixos equipadors. Les vies escalades foren:

(**). És una via ramposa, però de preses romes i amb bastant més tomàquet del que aparenta.







(*). Aquesta no em va agradar gens. Té un pas clau que cal fer deixant la xapa bastant a la dreta i amb peus relliscosos. Després de provar el pas varis cops decideixo deixar-ho estar i sortir per un V+ de l’esquerra.


(***). Via contundent, desplomada i amb bona presa, però cal anar alerta amb alguna cosa que encara es trenca. Molt difícil a vista, doncs el desplom continuat no et permet entretenir-te gaire i els passos no sempre són evidents. Em calen dos intents per encadenar.


(**). L’escalo perquè la Nesa no se’n surt de primera i no és d’estranyar perquè la via té el seu què tot i el grau. Alguns passos exigeixen força fe i decisió. Li poso un parell d’escalextics i li explico com van els passos on s’ha encallat i a la segona se la treu molt bé.


Nesa a Trepa Castellet (V)

(***). Una altra via contundent i desplomada que tot i el seu grau baix, de ben segur us deixarà satisfets. Aquesta segueix una fissura on novament cal anar alerta amb algun canto sospitós.



Jo mateix a Tatto-adicto (6a+)

En resum, un sector que ens ha sorprès agradablement i tenint en compte lo buscada que va l’ombra i que encara està en plena evolució segur que vindran noves visites.

2 comentaris:

jclaramunt ha dit...

Hola Pere, al més pur estil la Pera oi!? Quan es netegi la roca segur que queda un sector collonut.

A veure si un dia montes una excurció guiada.

Pietro ha dit...

Sí,les pedretes amb els noms de les vies són idèntiques a les de la Pera.
La veritat, és que m'encantaria portar-vos a visitar tots aquests sectors de Morella i voltants, però no sabria pas per quin començar perquè cada dia n'hi ha més i més. Més que una excursió, necessitariem un stage d'un mes a l'estiu i un altre a l'hivern, jejeje.