14 d’agost 2011

XIVA DE MORELLA

Xiva de Morella, és un bonic poblet agregat al terme de Morella i, tot i la seva proximitat (8 km.) encara no hi havia anat mai. La veritat és que no hi tenia res a fer i a més no és un lloc de pas per anar a altres zones, vaja que s’hi ha d’anar expressament. Potser si hagués sabut que era tant bonic hi hagués anat simplement a passejar.

Xiva de Morella des del sud i des del nord

Però ara la cosa ha canviat: a Xiva també s’hi escala, i no és d’estranyar ja que el poble està envoltat de parets. Només calia que uns ulls escaladors veiessin possibilitats, allà on la resta de gent simplement hi veu roques. I aquests ulls escaladors van arribar de la mà d’en Carlos Villasur i companyia que des de fa poc més d’un any van començar a equipar i recentment ens han informat de les novetats als seus respectius blogs (gràcies companys per la feinada i per la divulgació!).

Pel que fa a les característiques de la zona, no m’estendré gaire, ja que ells ja ens ho han explicat pràcticament tot. Només dir que tot i l’orientació oest (sol a partir del migdia), nosaltres vam poder-hi escalar tot el dia. D’acord que era una dia força fresc, però el peu de via també hi ajuda molt: és com un bosc encantat d’alzines i grans blocs de roca. Tot molt acollidor i tranquil·líssim.

En aquesta primera visita ens vam centrar en el sector més desenvolupat actualment: el Sistema de la Guinxerra. Però hi ha altres sectors com el Sistema de la Tosa o la Barranc dels Plans, amb molt potencial per noves vies.

El Sistema de la Tosa a l'esquerra i el Sistema de la Guinxerra a la dreta

A les vies que comento a continuació, a part de posar el grau proposat pels obridors, en algunes també poso entre parèntesi el que em van semblar a mi, doncs així m’ho van demanar els pares de les criatures per ajudar-los a anar ajustant graduacions:

-La sourire de Loïda, 6a (V+), 15m, (**). Bona i variada via: placa fissurada, desplomet i fácil placa final.

Nesa en aquesta via

-Bombers de Barcelona, 6a+ (6a), 11m, (*). Placa fineta amb sostret final. No està malament però es fa curta.

-Manel, 6b, 13m, (**). Placa vertical de roca força abrasiva amb nyapetes bones i bombet final.

-Los cachorros del bombero, 6b+, 13m, (**). Molt similar a l’anterior.

-Marina, 6b (6b+), 15m, (**). Placa vertical de finura amb un sostret final força atlètic i una mica morfològic.

-Christine & Noel bous, 6b+ (6b+/6c), 15m, (**). Una via força exigent amb un mica de tot: placa de finura i nyapetes, diedret i sostret.

-Gràcies pel taladre, V (6a/6a+), 15m, (*). No estic segur de que sigui aquesta via, perquè a nosaltres no ens ha semblat pas un V. A més la ressenya indica 5 vies en una placa on nosaltres només en vam saber veure 4. No vam saber trobar la via Sunage Plus (6a+). La via que vam fer és força ajaguda, però molt fina i amb un final bastant exigent. Podria ser inclús 6b si entres recte fins la primera xapa.

-La sonrisa vertical, 6b (6b/6b+), 15m, (**). Placa vertical de roca molt abrasiva i nyapetes amb sostret final bastant a bloc.

-To lo negro, 6b+, 15m, (**). Molt similar a l’anterior, de fet comparteixen final.

La Nesa a més també va probar i encadenar: Sunage (V+) i La padrina (V+, tot i que ella proposa V). En canvi es va encallar a la Via del Marc (V+).

La Nesa entrant per la via del Marc, però sortint per la Sunage després d'encallar-se.

Una perspectiva poc habitual de Morella, des de la carretera de Xiva.

8 comentaris:

jclaramunt ha dit...

Estaran contents de que algú provi les seves vies. T'he enviar un missatge al Facebook per si vols fer una escapada demà per la tarda.

Fernando ha dit...

Días.
Estás que te sales últimamente, practicamente una entrada al día.
Que mejores de la contractura o lo que sea.
S2

Pietro ha dit...

Hola Fernando,
Bueno lo de les entrades cada dia té truco. Estant a Morella m'emporto el portàtil i vaig escrivint el que faig cada dia. Després quan arribo a casa només haig de pujar les fotos i publicar. De totes maneres demà marxem cap a Kalymnos i encara m'han quedat un parell d'entrades al tinter.
Per cert, crec que fa uns dies et vaig veure al Grau del Matxos: jo anava a peu a buscar el cotxe i tu baixaves amb un 4x4, pot ser?
Gràcies pels ànims amb lo de la contractura...jo també espero millorar sinó a Kalymnos hauré de fer snorkelling en comptes d'escalada, jejeje.

Fernando ha dit...

Estuve el martes equipando una via nueva y poniendo una reunión en la Merlín antes de arreglarla.
Mas de Domingo, de la zona, creo que es norte y sombra. pero no tengo reseñas, solo el acceso. A ver si hay suerte y habéis estado.
Que vaya bien en "K".

Pietro ha dit...

Sí, la zona de Mas de Domingo és nord/nordoest i més concretament es diu Roca de l'Assester. Fins fa 15 dies les ressenyes estaven penjades a la web del Club Trepa Castellet, però ara, per algun motiu que desconec, les han tret o no són accessibles. Suposo que és pq eren unes ressenyes completament obsoletes: hi havia 22 vies i ara ja n'hi ha més de 50! Suposo que en breu publicaran les noves...o no, perquè encara estan equipant. De totes maneres, amb l'accés ja en tindries prou, perquè totes les vies tenen nom i grau al començament.
Sort i bones escalades!

Carlos Villasur ha dit...

hola Pietro,
moltes gracies pels comentaris de les vies de xiva, jo en kuestio duna setmaneta estare per alli...
Respecte al grau, moltes gracies, aquest estiu mirarem dafinar una mica mes.
Respecte a la placa de la guinxerra disculta pq les ressenyes antigues nomes hi figuren 4 vies i les noves encara no les tinc... La explicacio es la seguent:
les vies aresta guinxerra i gracies pel taladro van per lesquerra i entren a la reunio per lesquerra. L gracies pwl taladro la vaig fer fent lentrada recta i a nosaltres ens semblava un V+.
La via del marc ii la sunage acaven a la R danelles, la sunage plus es des de la R dánelles fins a la R de dalt... Per a nosaltres un plas de bloc de 6a+, pero tb ens ho mirarem...
A veure si coincidim, jo estare alla del 23 al 3 de setembre...
Salut i muntanya!

Pietro ha dit...

Hola Carlos, gràcies pels aclariments. La Gràcies pel taladro se'ns va entravessar una mica, sobretot a la Nesa, que no li van gens aquestes vies on s'ha de tenir tanta fe en els peus. Després jo hi vaig pujar una mica condicionat pels seus comentaris...potser si que seria un V+, però en qualsevol cas durillo (no la veig pas una via d'iniciació). Respecte a coincidir, aquest any ja serà impossible, perquè ja hem tornat a Castellterçol i demà marxem cap a Kalymnos fins a final de mes. Però segur que tornarem per Xiva! Bones vacances.

JM ha dit...

Ei Pietro, molt bona piada, gracies per les tevas opinions, ara segur que afinem el grau com deu mana.

No et pogut contestar abans per motius técnics, pero ara ja estic en casa ;)

Salut bou