13 de desembre 2010

AMORTITZANT LA GUIA DE CASTELLÓ

El passat pont de la Constitució el pla era anar a Navarra, però la meteorologia ens va obligar a canviar de plans a última hora. Com en moltes altres ocasions, Morella i els seus voltants foren el nostre pla B. A més, aquesta vegada teníem la flamant nova Guia de Castelló per començar a treure-li suc. La publicació d’aquesta guia podria semblar una idea agosarada ja que moltes de les zones que hi surten estan en plena expansió, sobretot cap al nord i l’interior de la província. Però per mi és tot el contrari; com una incitació a l’escalador curiós a descobrir aquesta zona i el seu enorme potencial. I és que quan agafem les carreteretes interiors de la província no paren de sorgir parets i més parets a cada corba. Esperem que per una vegada la guia no contribueixi a la massificació de les zones ja existents (que ho dubto) sinó a diversificar i ampliar l’oferta.

DISSABTE DIA 4: ERMITA DE LA PIETAT (ULLDECONA)

Segona visita a aquesta acollidora escola, i com la primera just fa un any, aprofitant que ens va de pas cap a Morella. Vies curtes, magnífic calcari, bon equipament i peu de via assolellat, còmode i amb vistes són les característiques d’aquesta escola. En aquesta ocasió ens quedem als sectors més propers a l’Ermita:

SECTOR PRIMITIU:

-Zipi, V, 10m (*)

-Zape, V, 10m (*): Dues vietes interessants i divertides en el seu grau. Llàstima que siguin tant curtes.

Nesa en aquestes vies

-Agafa la pinza, 6b+, 12m (**): Comença per una placa molt fineta i acaba amb un bombo amb bon canto. Grau generós!

-Superat per la logística, 6c+, 12m (**): de característiques similars a l’anterior i amb el grau encara més generós. (foto inicial)

-Quina por, 6a, 12m (**): Com totes: curta però divertida, interessant i sobre excel·lent roca.

-Popotitos, 6a, 12m (**): 6a bastant més intens que l’anterior.

Gemma a "Agafa la pinza" (6b+) i jo mateix a "M'agrada" (6b+)

SECTOR DEL MIG:

-M’agrada, 6b+, 15m (**): Aquí el grau ja no és tant generós. Bona via on cal apretar força, però sempre amb bon canto.

-De llemin, 6c, 15m (**): aquesta ja no l’encadeno. Desplom amb poc canto (regletes i gotetes d’aigua).

Pleguem veles i cap al bar de l’ermita a fer una beguda calenteta i una “xarraeta” amb un Tal Pinxo.

DIUMENGE DIA 5: MORRAL DE LÀNGEL (CERVERA DEL MAESTRAT)

Plou dèbilment, però plou, així que fem cas a la gent de la terra que ens aconsellen aquest sectoret on asseguren no ens mullarem. I efectivament, la paret i el peu de via estan ben secs...això sí el preu que hem de pagar estar clar no?...tot desploma!

Tot i que el sector només compta amb una dotzena de vies aprofitables, farà les delícies dels que es mouen pel 7è grau. Afortunadament també compta amb un parell de 6b+ i un parell de 6cs molt interessants. I fins i tot un V per la Nesa!

-El pueblo de Fumanchú, V, 18m (**). Aprofita molt bé l’únic punt dèbil de la paret i resulta força interessant i divertit.

-Laterales a raudales, 6b+, 18m (**). Via bastant concentrada en una secció a la meitat que costa de treure a vista, però quan la saps fins i tot resulta assequible en el seu grau. (foto esquerra)

-La pandilla basura, 6b+, 15m (***). Bastant més dura que l’anterior, amb passos exigents des del començament fins al final i sempre desplomant. Afortunadament té un parell de descansos bastant bons cap a la meitat.

Pol a "La pandilla basura" (6b+)

-La sorpresa està al final, 6c, 18m (**). El nom ja ho diu tot...clar que de sorpresa res de res, perquè des de baix ja es veu un desplomaco inhumà amb poc canto. Ni la Gemma ni jo encadenem ni de lluny!

Amb els braços com porres i satisfets per haver pogut aprofitar un dia gris tornem cap a caseta.

DILLUNS DIA 6: LA SARRATELLA, SECTOR PISCINA DRETA INFERIOR

Tot i que el sector estrella de la Sarratella és Les Escales, obtem per aquest altre sector més adequat per l’hivern. D’entrada dir que recomanem fer l’aproximació des de la piscina del poble i seguint durant uns 20 minuts un sender PR per sobre de tots els sectors. Quan es comencen a acabar les parets i abans d’arribar a l’evident canal que diu la guia veurem unes grans fites que ens guien per terreny bastant bo just pel final de la paret. En pocs minuts arribem a la feixa d’accés al sector Solarium (espectacular!) i en 5 minutets més al nostre sector. Ara, per ara aquest sector compta amb poques vies interessants, però un cop més en tenim prou per passar 3 o 4 horetes ben tranquils i gaudint al màxim de la roca i l’entorn:

-Putón verbenero, 6a, 25m (**). Variada, divertida i sobre bona roca. Destacable l’estètic diedre del tram final.

-El nigeriano, 6b, 25m (***). Espectacular roca i escalada molt divertida que no passaria de 6a si no fos per una entrada molt explosiva amb pocs peus i nyapetes per les mans. Aquesta entrada és 6c com a mínim, però només són un parell de passos.

Pol i Gemma a "El nigeriano" (6b)

-Abierto hasta el anochecer, 6a+, 33m (***). Viot. De fet li hauria posat 5 estrelles si no fos per una tram cap al principi (crec que era la 4ª xapa) amb roca molt trencada i xapa força lluny. A partir d’aquí festival de plaques, fissures i diedres. Grau collat, podria ser tranquil·lament 6b+!

Diverses imatges de la via "Abierto hasta el anochecer" (6a+)

DIMARTS DIA 7: BARRANC DE LA GUITARRA (SERRA D’EN GALCERAN)

Sorprenent escola en una zona molt inhòspita i tranquil·la, amb parets per tot arreu. Sobta que de cop i volta, en un lloc així ens comencem a trobar bonics indicadors de zona d’escalada, una via ferrata per accedir-hi i un sectoràs amb més de 70 vies amb ressenyes incorporades al peu. Realment els equipadors s’ho van currar molt. L’escalada s’hi desenvolupa normalment sobre plaques verticals amb canto molt petit i cantellut i regletes. A la part superior el canto és molt més rom. I a les vies més dures també abunden els sostres, suposo que amb millor canto. Grau força dur en general.

-L’escurçó, 6a, 15m (**). Placa vertical de nyapetes i al final de roms. Atenció: aquesta via i algunes veïnes tenen la reunió 7 o 8 metres més amunt d’on acaba la paret, en un lloc sense massa sentit perquè hi arribem a peu pla, cosa que provoca un gran fregament de corda al baixar.

-Coc en sardina, 6a+, 15m (**). Més placa i més nyapes!

-Paté especial, 6c, 15m (**). Germaneta de l’anterior...tant germaneta que tinc dubtes de si vaig passar pel lloc correcte o no, ja que vaig utilitzar alguna presa que ja havia utilitzat a l’altre via.

-Cuarto milenio, IV+, 15m (*). No tan trivial com indicaria el grau.

-Tremendo, 6b+, 15m (**). Entrada força explosiva en desplom i després plaques i fissures.

Seqüència d'entrada a "Tremendo" (6b+)

-Aranya, 6a+, 15m (**). Entrada dura i després placa vertical molt fina de regletes i roms.

-Al bassi!, 6b, 15m (**). Característiques idèntiques a l’anterior.

El Pol, "baixista ocasional" dels Amics de les Arts aprofita qualsevol moment i lloc per fer promoció del darrer disc!

7 comentaris:

jclaramunt ha dit...

Els llocs fantàstics, però el grau una mica heterogeni oi? 6c fàcils a vegades i 6b durs de collons...

En Pol segur que us tocava alguna cançoneta davant del foc no amb la guitarra?

A veure si coincidim aviat, a la Panxa o a la Roca!

Salut

Pekas ha dit...

jejeje.. veig que has fet honor al titol del blogticulo i has anat per feina... ;-)))

Una bona guía.. i bons llocs per fer alló que més ens agrada..;-)))

Bona info.. si senyor.. !!!

Pol Cruells ha dit...

Ei Pere! caram! que bé, un post com els d'abans! ja els trobàvem a faltar... Tornarem cap a Castelló, segur!
abraçada...

Gemma ha dit...

Llegint el teu post acabo de confirmar que va ser un pont hiper aprofitat!
La guia del Luichy és genial, nosaltres ja hem fet plans per tornar-hi per Nadal... val la pena treure tot el suc a la nova guia!
Vindreu? :)
És impressionant els quilòmetres de paret que hi ha a Castelló...

Pietro ha dit...

Josep: Sí, el grau en general està bastant heterogeni, tant dins la província, com dins de cada escola. Potser perquè hi ha moltes zones noves i d'altres on fins ara s'escalava poc i encara estan en expansió.

Pekas: i tant,...i la feina que queda. El Racó del Farol per exemple, un lloc on vam anar però no vam poder escalar perquè plovia.

Pol i Gemma: I tant que tornarem, algun dia (quan estigui jubilat) potser agafaré el taladro i tot! jejeje. Ara, per Nadal ho tenim una mica pelut per marxar varis dies seguits.

un tal Pinxo ha dit...

iiiieeppp, familiaAixò de cervera tot un aÇert,no?, vos vau deixar la via Noemi un 6c guapíssim i que desploma una pasada...jejeje i la Sorpresa extensió 6c+.
Bueno vos espere en nadal que el xaval ja em deixara escalar una miqueta mes (per a Gema i Pol...jejeje)"

Jaumegrimp ha dit...

Un bon intensiu de descoberta! molt bona la foto del Pol! tan sols per això els Amics de les Arts l'hauríen de fer titular!!