25 de setembre 2009

XERT


Nesa a Sargantana (5c)

Fardatxo: En l’argot local, tipus de sargantana típica d’ací que puja a les roques per tomar el sol (Pinxo dixit).
Pos naltros justament triem un dia que de sol poquet per visitar aquest sector de Xert i ho fem de la millor manera possible: guiats pel pare de la criatura, en
Kike. Gaudim també de la companyia d’en Mija de Morella i en Jose i el Toni de Betxí.
El Fardatxo és només un dels 7 o 8 sectors de Xert, però potser és el millor, per la qualitat i llargada de les vies i per l’excel·lent equipament. Per ara compta amb només 15 vies,...però quines vies! Entre 5c i 7b (clar domini del 6a+ al 6b+). Discorren bàsicament per plaques verticals calcàries amb preses a franges horitzontals i també força fissures. Només el petit inconvenient que en algunes vies els primers metres tenen un calcari una mica més tou i trencadís, res que no es pugui solucionar amb una mica de neteja i el pas d’escaladors.
Retrat de família, India i Hanna incloses. Paret de l'Eco vista des del Fardatxo.

Mentre nosaltres escalem, en Pinxo acaba d’equipar algunes vies que té pendents i tenim l’honor de fer les primeres ascensions a la via Salvita (6b+/6c) per una nova entrada pròpia (fins ara la compartia amb Agarram la figa). A part d’aquesta també fem: Friky 666 (6a+), Agarram la figa (6b+), Sargantana (5c) i la Revirada (5c/6a) , totes elles bones o boníssimes i llargues o llarguíssimes (35m).

Mija a Agarram la figa (6b+)

Tal com vam fer a Atzeneta, ens va agradar tant que quatre dies després hi tornem, també per ensenyar-li aquesta escola a la Gemma. Aquest cop però, el sol sí que pica de valent i decidim anar al Sector Iniciació que té ombra fins les 13:00. Aquí les vies són més aviat plaqueres i finetes, amb regletes romes, però també amb alguna bona fissura. Calcari gris d’immillorable qualitat i una dotzena de vies, amb predomini de graus fàcils (V a 6a), però també amb alguns 6bs i 6cs. Recentment reequipades amb químics i algunes vies noves amb parabolts. La Nesa fa un parell de 6as (un de primera i a vista!) i la Gemma i jo un 6b i un 6b+,...i poca cosa més que el sol ens pilla.
Nesa encadenant un 6a a vista al sector Iniciació.

A la tarda, després d’acomiadaor-nos de la Gemma que ja torna cap a Sabadell, repetim al Fardatxo i fem tres vietes (o viotes!) més, entre les quals un nou 6b increïble, Dani el Travieso: 35 metres de lo més variats: diedret fissurat + placa amb fantàstiques formacions calcàries (xorreres i estalactites) + sostre espectacular amb canto + placa fissurada...vaja un autèntica via 5 estrelles!

Jo mateix a un 6b+ i fent un pas de "pantorrilla" a un 6b.

I res més, ens acomiadem de Xert fins la propera, que segur que hi haurà una propera ja que a Xert ja hi tenim més de 100 vies i crec que no m’equivoco si dic que això és només una tercera o quarta part del que pot arribar a ser aquesta escola.
Seqüència de la Gemma al mateix 6b+.

4 comentaris:

un tal Pinxo ha dit...

iiiieeepp!!!!...jejeje, quina bona propaganda. A la proxima, te queda coneixer Les covetes del Alvert y el Balco sectors 5 estrelles...jeje

Josep Barberà. ha dit...

Pietro, vols dir que el Maki no us ha convidat a un bon sopar?...
El lloc és fantàstic, i sobretot, tranquil. Ja és hora que faci una visita seriosa al "lugar".

Un abraçada.

Pietro ha dit...

Ieeepa, mira els de la terra que ràpid treuen el cap, jejeje!
Pinxo: tinc unes ressenyes extretes d'alguna web o blog que no recordo de les Coves del Bressol, són aquestes mateixes que comentes tu? i el Balcó sí que té bona pinta sí, però a les ressenyes que tinc tot són vuitens excepte 3 o 4 setens,...si no hi ha vies noves més fàcils encara haig de menjar molts espinacs, jeje!
Josep: no ens ha convidat no, potser que li tiri més floretes, a veure si cola: Pinxo, Xert és la millor escola del món i tú el millor equipador, jejeje...serem dos a sopar ;)

un tal Pinxo ha dit...

Peloteros...jajajaja, a la proxima una paella de Pinxo...jeje