16 de gener 2013

ETXAURI


Etxauri, em va sorprendre molt agradablement. Ja sabíem que era l’escola més popular i gran del País Basc-Navarra, però com acostuma a passar amb algunes d’aquestes escoles clàssiques i veteranes tenia la recança de que no estés tot molt sobat, massificat i amb equipament deteriorat. Res més lluny de la realitat, si més no als dos sectors visitats: Espolón del Indio i El Garrafón. A més, a diferència de San Fausto, aquí si que es pot gaudir del sol i l’ambient agradable a la majoria de sectors, tant l’escalador com l’asseguardor. No només afavoreixen aquest fet l’orientació sud predominant sinó també un microclima que asseguren té la zona. És bastant freqüent a l’hivern estar envoltat de boira o de vent i en canvi a Etxauri el sol i la calma són els dominants.
El famós Kiriako emergint de la boira

A Etxauri hi ha més de 40 sectors i les vies ja s’acosten a 1000, ja que l’escola segueix creixent. Últimament a més, s’han recuperat i reequipat molts dels sectors més antics i ara l’equipament predominant és el químic, amb moltes reunions amb doble mosquetó. Total, que ens va agradar molt i ens vam quedar amb ganes de tornar-hi i visitar molts més sectors.
Sectors clàssics d'Etxauri: Kiriako, Callejón de las Trampas, Torreón i Pirulo...

30/12/12 i 05/01/13:
GRADAS DE CIRIZA – ESPOLÓN DEL INDIO
En principi aquest era l’únic sector que teníem previst visitar a Etxauri. 50 vies, moltes de les quals de recent creació. A la guia del 2009 només n’hi surten 25! (actualització aquí i aquí). Tots els graus des de 5c a 8a, roca i equipament excel·lent, bones vistes i multitud de voltors volant-te a pocs metres del cap mentre escales, tant que fins i tot et donen algun ensurt. Aquest tema dels voltors es va repetir a totes les zones que vam anar i ens va sorprendre bastant, ja que aquí, tot i que són freqüents a moltes zones, mai acostumen a volar tant a prop dels escaladors.
La veritat és que aquest sector està molt de moda i si que està una mica massificat, però en cap moment vam haver de fer cua per cap via.
Una última curiositat dels sector és que el primer tram de paret recorda en moltes vies el Grau dels Matxos, ja que la roca és una mena d’arenisca-calacari amb molts cantos grans però plans, laterals i fissures invertides. Aquest sòcol dóna pas progressivament a un calcari excepcional de regletes i gotes d’aigua molt adherent.

-Buitrera, 6a+, 40m, (***). Llarga i amb una mica de tot: començament per placa d’arenisca tipus Grau dels Matxos, que mica en mica va transformant-se en un diedre de calcari, i acabament força espectacular per una placa de gotes d’aigua punxants.
-Mi patria el mundo, 6c+/7a, 30m, (***). Placa vertical que combina a la perfecció continuïtat, tècnica i finura, tot i que no hi falta tampoc el començament tipus “Grau dels Matxos”. Quan sembla que ja la tens arriba la sorpresa final en forma de pas molt llarg, molt nyapero i molt de col·locació, que malauradament no trec a vista tot i que m’ho miro, remiro, pujo, baixo...però quan em decideixo no surt.
-Fakirismo vertical, 6b+, 32m, (*****). Clàssica del sector i el viot del dia. Sembla mentida que una via que comença sobre arenisca i cantos inhumans, pugui acabar amb un calcari gris de regletes i gotes d’aigua. I pel mig una transició entre les dues roques amb passos força tècnics i de col·locació.
A la magnífica Fakirismo vertical (6b+)

-Di tantas vueltas que perdí el rumbo, 6a+, 25m, (***). Un 6a+ ben potent i exigent, bon canto però bombos constants, passos llargs i tècnics i seguros llunyet. Seguint la tònica d’aquesta part dels sector, final nyapero i regletero.
-Amor de madre (L1), 6b+, 25m, (***). Germaneta de l’anterior, mateixes característiques però força més exigent.

I una setmana més tard:

-Musu Beltza (L1), 6a+, 20m, (**) / Ikatzcabron, 5c+, 25m, (***), Haciendo el indio, 6a+, 25m, (**). Tres bones vies en el seu grau que fem una darrera l’altre per delícia de la Nesa, especialment el 5c+ que fa de primera. Característiques similars: inici vertical sobre bons cantos (alguns plans i/o laterals) i final més tombadet sobre placa de gotes d’aigua.
Nesa a Ikatzcabron (5c+)

-Zuloarena, 6c, 35m, (***). Una gran via que segueix una fissura en diagonal que es va posant dreta i tensa cap al final. Gairebé sempre bon canto. A part de disfrutar-la de valent em va de perles per posar cintes i fer una ullada al 7a del costat, que faig a continuació.
-Como escalo mucho..., 7a, 35m, (***). Començament suau i amb bon canto que dóna pas a una llarga placa que concentra el tomàquet de la via. Són uns 15 metres de verticalitat i tres tipus de preses: una fissura cega que de tant en tant ofereix algun foradet i per la placa de la seva dreta regletes i algun altre foradet. Quan ja surts de la placa i creus que la cosa ja es relaxa ve el pas més fi i difícil a vista. El trec bé i sé que ja la tinc perquè el final ja el conec de la via anterior. Bé, bé...tercer 7a en un mes i segon a vista (...bueeeeno aquest a semivista, que me l’havia mirat al baixar del 6c!).
En Xabi, company basc que aconseguia el seu primer 7a amb aquesta via!
...i el seu company de cordada, que també encadenava sense problemes.

-Aitona, 6a+, 25m, (**). Ens acomiadem d’Etxauri amb aquesta variada via. Placa desplomadeta de bon canto però passos llargs + un parell de bombos poc evidents a vista + esperonet aeri al final. Exigent pel grau i una mica rara, però bona.

03/01/13:
ETXAURI – EL GARRAFÓN
Sector veterà de l’escola, que ens va semblar adecuat per nosaltres ja que concentra la majoria de les seves 32 vies en els graus que ens movem la Nesa i jo (entre el 5c i el 7a). Escalada predominant en placa de finura, amb regletes i cantos roms. Escalada exigent amb grau colladet i assegurances més aviat lluny. En paraules d’uns escaladors locals amb qui vam coincidir en aquest sector: “Habéis escogido justo los dos extremos de Etxauri: el grado  más generoso en el Espolón del Indio i grado más apretado en el Garrafón”.
-Alpinistes des aristes, 6a, 25m, (***). Com el seu nom indica una via “alpina” que segueix una bona fissura bavaresa, excepte un tram al començament que supera un petit bombo per entrar a una placa fina i que resulta el pas més difícil de la via. Bona, estètica i ideal per escalfar.
A la via Alpinistes des aristes (6a)

-Garrafón Galàctico, 6b, 25m, (***). Aquesta ja et posa a to i t’avisa de com les gasten per aquest sector. Entrada fina, tècnica, amb predomini de roms i roca poc adherent. Després fissura cega de mal posar-s’hi i final més disfruton per una placa vermellosa de bona roca i bona presa.
-Las tre zzz, 6b+, 25m, (**). De similars característiques a l’anterior però amb un començament encara més dur i un bombo a mitja via que li dóna el plus de més.
-Gran Reserva, 6c+, 25m, (**). Comparteix entrada amb l’anterior però quan arriba el bombo es desvia cap a la dreta i aquí és on ve el tomàquet: una seqüència de ben bé 3 xapes molt fina de regletes romes i laterals. Em cal fer-la per trams i estudiar-la bé per poder encadenar posteriorment.
-Entre tus jóvenes músculos, 5c, 25m, (***). Doncs tampoc és un regal pel grau. Té un bombo cap la meitat on cal mirar-s’ho força bé i anar per feina. El final també té tela: una bonica placa de foradets i llastretes. Molt bona pel grau.
Mirador d'Etxauri: cada dia ens sorprenia amb una llum diferent.
Pamplona i el Pirineu Navarrès des del mirador

5 comentaris:

Fernando ha dit...

Otro viaje bien aprovechado,,, y montado en el 7a...

Pietro ha dit...

Si, tot i un parell de dies de mal temps i un encostipat antològic encara li vam treure força suc al viatget...I encara falta Anguiano, una escola de La Rioja que ens va agradar molt!

Jaumegrimp ha dit...

Felicitats! bona descripció del sector, m'entren ganes d'anar-hi només llegir-te, ah! i enhorabona pel 7a.

jclaramunt ha dit...

Quin lloc més ben parit no?!

Es pot escalar tot l'any?

Que tal són els peus de via d'on veu estar? t'imagines per on vaig oi?? ai la canalla!

Tant 7a a vista ja saps que toca, psoar-te en els 7bs del costat de casa!

Pietro ha dit...

Gràcies Jaume!
Josep: Sí que s'hi pot escalar tot l'any tot i que la millor època és finals de tardor,hivern i principis de primavera, ja que la majoria de sectors tenen orientació solana i el lloc és força calorós. Els peus de via en general estan bé, perÒ suposo que amb 40 sectors com hi ha, hi deu haver de tot també. I lo del 7b, mmmmm, no sé, no sé, sóc una mica cagat jo...amb els 7as sempre faig una mica de trampa jejeje...o trio els més fàcils, o m'hi poso les cintes des de la via veïna ;)