20 de gener 2013

ANGUIANO, RIOJA DESCONEGUDA


Fantàstica i encara força desconeguda escola riojana, que porta camí de desbancar en qualitat les ja veteranes i clàssiques Clavijo i Arnedillo. Confesso que un fanàtic com jo de buscar i rebuscar informació per la xarxa sobre noves escoles i sectors, aquesta m’havia passat desapercebuda. Fins que al planificar aquest viatge per terres navarreses vaig veure que les escoles de La Rioja també ens quedaven força a prop. La idea inicial era fer alguna visita a Arnedillo, però la informació de la web de Escalada en la Rioja i alguna conversa mantinguda amb escaladors bascos que la coneixien em van fer decantar per Anguiano.
Actualment aquesta escola ja compta amb més de 120 vies fruit de la iniciativa i esforç de la gent del club de montaña El Panel . Escalada bàsicament per plaques ajagudes o verticals, amb predomini de la tècnica i algun pas de bloc. Tot fantàsticament equipat, inclosos bonics noms a peu de via. Grau colladet.
A destacar que tot i l’aparent monotonia visual que semblen indicar la repetició de plaques iguals, al sector que vam visitar (Cornisa) ens vam trobar sorpreses destacables que li van donar a l’escalada un toc força original: sostrets que es superaven espectacularment i plaques farcides d’una mena de berrugues gegants i negres molt divertides i agraïdes d’agafar.
Altres punts forts d’Anguiano són una perfecta orientació i situació per l’hivern i un paisatge espectacular als peus de la Sierra de la Demanda.
Imprescindible passar pel bar “La Herradura”, just al sortir del poble i on s’aparca per anar als sectors, per posar-se al dia de les últimes novetats de l’escola.
Ressenyes d’aquesta escola i totes les altres de La Rioja a la nova guia d’aquesta comunitat.

04/01/2013
ANGUIANO – SECTOR CORNISA
-Amayata, 6a, 30m, (**). Placa típica de la zona amb predomini de regletes i franges horitzontals, amb una primera part força fina i exigent.
-Anavia, V+, 22m, (***). Mateixes característiques però més homogènia.
Nesa a Anavia (V+)
-Tángalo, 6b+, 30m, (*****). Un viot increïble i completíssim. Comença amb una placa vertical de roca vermellosa i regletes grans però força romes i malauradament alguna ja una mica sobadeta. Segurament aquest és el tram més exigent. Després ve un marcat sostre que es supera espectacularment i més fàcilment del que s’intueix. Finalment una llarga placa de franges horitzontals i quan aquestes falten apareixen les “berrugues” abans citades.
Un parell de moments a la Tángalo (6b+)
-A lo hecho techo, 7a, 25m, (**). Molt semblant a l’anterior en quan als tres tipus de trams, però tot molt més exigent. Personalment no em va agradar gaire, perquè la major part d’aquesta exigència ve donada per la llargada dels passos: via morfològica, especialment els passos d’abans del sostre, que sóc incapaç de solucionar en escalada lliure. Encara que sembli increïble però en ple mes de gener la calor també em passa factura. No encadeno ni de lluny...i això que les actualitzacions del bar la decoten a 6c+...serà pels que fan més de metre noranta!
Després de provar A lo hecho techo (7a), ben fregit i amb la cua entre cames!
-Mente pollo, 6a, 22m, (**). Una altra típica placa tombadeta de la zona, força fàcil fins que al final arriba un pas molt llarg i fi, crec que força més difícil que 6a.

Fem poques vies, però la nostra mentalitat “turistico-escaladora” ens diu que no podem perdre l’oportunitat d’anar a visitar San Millán de la Cogolla, on hi ha el Monasterio de Yuso, declarat Patrimoni de la Humanitat el 1997, entre d’altres coses per ser el bressol de les primeres frases escrites en castellà i euskera. Aquest enclau es troba a només 20 quilòmetres d’Anguiano, així que pleguem a les 16:00, per tenir temps de visitar-lo amb llum de dia.
Monasterio de Yuso a San Millán de la Cogolla

I fins aquí els posts del nostre mini periple per Navarra...Com sempre ens hem quedat amb ganes de tornar-hi!

4 comentaris:

Gemma ha dit...

Hi anirem per setmana santa? És que amb aquests posts me n'has fet venir moltes ganes!!!! :)

Pietro ha dit...

Ei Gemma, doncs ara per ara no em faria res repetir no! Ens van quedar força sectors interessants per visitar a tot arreu i multitud d'escoles properes per visitar.

Jaumegrimp ha dit...

Doncs sí, com diu la Gemma, amb aquests posts tan currats un queda enamorat de la zona.

Pietro ha dit...

Gràcies companys...hauré de contactar amb les oficines de turisme de Navarra i La Rioja, a veure si em paguen algun eurillo per cada escalador català que hi vagi ;)