08 de desembre 2008

CAMARASA: CRESTES DEL CONILL


Si sou escaladors i heu passat per Camarasa, de ben segur us hauran cridat l’atenció unes barres rocoses que hi ha just davant del poble i a l’altre banda del Segre. Són quatre o cinc crestes afilades i paral·leles entre elles, on destaquen per sobre de tot la cara sud de la primera i la cara nord de l’última. Són les Crestes del Conill i com no podia ser d’altra manera hi ha un bon grapat de vies (30) i són força bones.
La cara sud de les Crestes. A l'esquerra els Topis de les Crestes: un sectoret amb 5 cinquillos
.
Es tracta d’un calcari de boníssima qualitat bastant adherent i abrasiu, amb foradets tipus gota d’aigua, llastres tallants i algunes fissures i forats esporàdics molt més grossos i bons. La paret és pràcticament vertical i les vies són força llargues. Per posar-hi algun inconvenient dir que totes les vies són bastant semblants i hi ha poc marge de graus: entre V+ i 6b+ a la cara sud i entre 6a i 7b+ a la cara nord.


L'estètic llençol de la Cresta Sud

Aquest dissabte vam fer-hi la nostra primera visita amb la Nesa i vam gaudir del solet de desembre i de la tranquil·litat absoluta del lloc, ja que vam estar sols. Les vies realitzades foren:
- Beta (V+) + Yang (6a): 32m, 12 parabolts, (***). Una bona combinació que proporciona una bona presa de contacte amb el sector.



- Alfa (V+) + Yin (6a+): 33m, 11 parabolts, (***). Idèntica a l’anterior però amb un inici de segon llarg molt més exigent.

- Sati: 6b, 34m, 10 parabolts, (**). Començo a flipar: cada via que faig té un metre més i una assegurança menys!. Per sort en aquesta el grau no apreta tant com diu la ressenya que portem. Jo, sent molt generós, li posaria 6a+. Primera part amb la roca una mica bruta de terra i líquen, però segona part amb roca espectacular.

- Dream Climb: 6a+, 19m, 5 parabolts,(***). Aquesta sí un 6a+ com una casa, i potser ens quedem curts aquí. Assegurances llunyet i final força vertical.

- Tibetano: 6b+, 19m. 5 parabolts,(***). Aprofito que comparteix reunió amb l’anterior per posar-li cintes al baixar i m’adono que hi ha unes excursionetes de campionat entre xapes, així que monto un parell d’”escalextrics”. M’hi poso i l’encadeno, però reconec que sense els “escalextrics” no m’hauria atrevit pas!


Nesa a Alfa (V+)

A les quatre ens atrapa l’ombra i la temperatura baixa en picat, així que pleguem veles i ben satisfets cap a casa: un altre bon lloc conegut!

Aaa, per cert, me’n descuidava: la ressenya més actualitzada del sector la podeu trobar a una miniguia Desnivel que es va distribuir amb una revista Escalar que parlava de Camarasa (nº 40).

7 comentaris:

Mingo ha dit...

Felicitats Pietro, mira que jo he escalat molt per Sant Llorenç i Camarasa i em fa vergonya dir que no hi he escalat mai. Mira que es veuen.
Salut

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Molt be Pere, com li dèia a l'Òscar, sempre és interessant conèixer zones noves! venint de Terradets el Josep Sans me n'havia parlat d'aquest lloc.
La roca es veu prou bona, però és una mica lluny per fer esportiva no? ara que així es pot variar una mica dels llocs de sempre.

Pietro ha dit...

No creguis Jaume, amb una hora i mitja t'hi plantes i a vegades anem a la Serra de Prades o a l'Alt Urgell,...que potser encara són més lluny. A mi, Camarasa cada cop m'agrada més: la roca és genial i hi ha sectors per totes les époques ed l'any!

Mingo, sí que es veuen sí,...ja et dic jo que si ets escalador i passes per Camarasa segur que no et passen desaparcebudes!

Gemma ha dit...

Aquestes crestes tots ens les hem mirat pensant... aquí segur que s'escala! I ves per on, resulta que la zona és ben xula.
Tinc la miniguia Desnivel i mai m'ho havia mirat :(
A l'estiu també li haurem de fer una visita, eh?

Anònim ha dit...

Jo sempre havia pensat: "segur que la roca és dolenta"... i ja ho veus! Quina sort que vagis descobrint zones per a la resta de nosaltres! Fins aviat!

Jordi Jové ha dit...

Hola,

Aquest cap de setmana he estat per allí anat una mica a l'aventura, és a dir, sense ressenyes. O sigui , encigalada!!!
Tu no sabràs on les puc aconseguir? O potser tu les tens?
Gràcies i salut!
Jordi

Pietro ha dit...

Hola Jordi, a part de la miniguia de Camarasa que va sortir amb la revista Escalar i que ja comento al post, actualment les pots trobar en molta més qualitat i sobre fotografia a la nova guia Lleida Climbs. Desconec si per internet en pots trobar algunes.

Salut i escalades sense encigalades!