10 de novembre 2008

MERCADAL SUPERIOR


S’acosten èpoques de vaques magres per aquest blog i el seu mentor: m’he trencat el lligament creuat anterior del genoll dret i m’han d’operar.
De moment, abans de passar pel quiròfan, tinc permís per anar amb bici, nedar i fins i tot escalar (sempre i quan ho faci amb corda i no caigui al terra: paraules textuals del metge! jejeje).
Així que de moment vaig fent i aquest diumenge ens hem decidit pel Berguedà, que la febre boletaire ja va de baixa i la febre esquiadora encara no ha arribat. Els sector escollit ha estat tot un clàssic: El Mercadal Superior. Però tot i l’antiguitat i popularitat d’aquest sector, jo només hi havia anat un cop fa molts anys i ja tocava donar-li una segona oportunitat. Ens acompanyen el Pol, la Gemma, la Carlota i el Joan.
El dia perfecte i el paisatge brutal, amb el Santuari de Queralt en primer terme i tot el centre de Catalunya cobert de boira al fons.



Entre tots sis hem fet gairebé totes les vies de la dreta de la cara sud, però aquí només us comento les que hem fet la Nesa i/o jo:

-Barrufeta, IV+, 17m, (**). La més fàcil del sector. No està malament pel grau.

-Mel i mató, V+, 17m, (**). Un parell de passos bastant explosius fins a la segona xapa i possibles caigudes al terra fins aquest punt. Malgrat tot és una bona via.

-Fruit de Passió, 6b, 22m, (**).Via força vertical i bona, amb les dificultats concentrades a la segona meitat: primer per un tram de presa petita i sobada i després per la superació d’un sostret amb bona presa,... si la trobem! Personalment m’encallo a la part fina i no encadeno.


Jo mateix en aquesta via, amb caiguda inclosa i el Joan afrontant el pas clau del V.

-¿? (L1+L2), V, 30m, (**). Via de caire clàssic que va cercant els punts febles de la paret, però que resulta molt bona, divertida i adequada per escalfar. Pas “psicològic” al sortir en flanqueig a l’esquerra de sota un sostre on hi ha R1 (foto dreta). Es pot realitzar en un sol llarg si tenim la precaució de posar cintes mooooolt llargues a un parell de punts i ens despenjem de la reunió de Pòtols místics (dos químics).

-Terra Bergadana (L1), 6a, 20m, (**). Una altra divertida via vertical i de bon canto amb totes les dificultats concentrades en un pas on de cop i volta ens trobem sense mans. Tant al Pol com a mi, aquest pas ens ha semblat més de 6a.


El Pol en aquesta via.

-Generació del 92, 6b, 25m, (***). La perla de la jornada. Molt variada i amb la roca molt menys sobada que a les seves veïnes. Aquesta sí que l’encadeno i la gaudeixo a tope. Imprescindible!

A mitja tarda el sol s’amaga darrere unes boires i de seguida comencem a tenir fred, així que marxem, però ho fem ben satisfets amb el sector.
Gemma a Apòstols místics (6b+)
Podeu trobar les ressenyes d’aquest sector a la guia del Berguedà i la revista Vèrtex num. 205. També molta més informació al Blog d’en Passarell.

12 comentaris:

Gemma ha dit...

Pere, com sempre, ens portes a bons sectors! De veritat, una zona fantàstica per a un bon dia d'escalada... Llàstima d'algun equipament antic i d'alguna via un pèl sobada :(
La "Generació del 92" totalment recomanable, és una via per disfrutar del principi al final...
I la Marilín... la vaig trobar impossible! Je je je, ja està bé que quedés pendent, així hi haurem de tornar ;)
Ja diràs si hi ha novetats del genoll, eh?

Anònim ha dit...

Aviam què fas amb això del genoll, Pere! Quina mala sort! En fi: ho vam passar bomba al Mercadal, eh? Per rematar-ho em vaig posar a la via "Saltimbanqui" de 6a i haig d'advertir que els cantos estan sobats, sobats... Records!

Mingo ha dit...

Anims, espero que aquest parentesi passi el mes ràpid possible. Sort amb la operació i amb la recuperació.

Carlota ha dit...

Decididament una zona maquíssima.
Finalment no hi ha curs, així que tornarem a sortir amb vosaltres, mentre el teu genoll aguanti es clar
Cuida't!

Anònim ha dit...

La Marilin es a la vegada dura i tècnica.

Jo la tenía bastant treballada pero encara no surt i ara si tornés... buf...

El pas dur es el del final, oi?

¿Podría ser 7a+? qui sap

Les R's velles les volía canviar, fins i tot en vaig comprar 3 inox. pero al final no ho he fet. Potser més endavant

Pietro, lamento moltíssim la teva lessió, :( Quina putada

jclaramunt ha dit...

Ostres nanu! Sap greu això de la lesió...espero que et recoperis molt aviat!

Feia bon dia pel Berguedà, jo vaig estar a Sant Julià i feia un dia collonut també! Ara a la que es tapa, ja et pots abrigar!
Fins aviat

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Ei Pere, deu n'hi dó el que li tibes tot i la lesió. Hauré de visitar aquesta zona que es veu molt ferma.
Ens veïem.

Jortx ha dit...

Quina merderada això del genoll!

Val més no prendre-s'ho massa malament, si no el període de recuperació encara es farà més llarg...

Espero que et recuperis ben aviat!

Pietro ha dit...

Gràcies a tots pels ànims ;)
De moment em sembla que m'esperaré uns mesets per l'operació; algun profe torrecollons de la uni no acaba d'entendre que la salut va davant de tot i com que de moment veig que puc anar fent, doncs em sembla que m'esperaré a acabar el curs.
La zona dels Mercadals és realment molt maca i els petits incovenients (alguna via massa sobada i alguna reunió no massa bona) queden compensats sobradament pel paisatge i la qualitat de les vies.
La Marilin es veia finíssima i amb l'agreujant de tenir el pas clau molt polit. Ralment, veient com li va costar a la Gemma, ja podria ser ja que fós un 7a+.

Xavi ha dit...

Òndia Pere, no sabia que tenies el genoll cascat, quina murga! A fer bondat i el que diguin els metges, recupera't. Ja et faré un truc.
Que vagi bé!!!

Pekas ha dit...

Com mola el Mercadal a l'hivern...
:-))))

Anònim ha dit...

Между прочим, не зря блогоньюс считается местом сбора всего самого интересного. [URL=http://blogonews.net]Все самое интересное со всего интернета[/URL] - безусловно правильное название для этого блога.