29 de setembre 2008

MORELLA 6: RÀFELS

Ràfels (Ráfales) és probablement l’escola d’escalada esportiva més veterana i coneguda de totes les properes a Morella (40 km). Es troba ja a l’Aragó, a la comarca del Matarranya, i és un lloc força concorregut sobretot per escaladors d’Alcañiz. Això no vol dir pas massificat, ni molt menys. Aquesta ja la coneixia, però no m’atrevia a anar-hi perquè a l’única ressenya que tenia (llibre Els Ports Rock) només hi apareixien 15 vies de grau bastant alt. Però actualment l’escola ja compta amb 65 vies situades a banda i banda d’un camí en un indret molt tranquil anomenat Els Estrets.

Les ressenyes les vaig aconseguir a la web dels Montañeros del Bajo Aragón on tenen penjades la paret principal (49 vies) i el Totxo del Parking (7 vies). A l’ajuntament ens van donar unes altres ressenyes bastant rudimentàries on aparèixen 3 sectorets més, un dels quals ideal per iniciació (Placa de Dalt: 8 vies de IV i V).
Nosaltres ens vam quedar a la paret principal, on hi ha una mica de tot (fins a 8c!), però atenció: les vies fins a 6b tenen el grau força ajustat, sobretot els cinquens. La paret és gairebé tota entre vertical i desplomada i és d’un calcari força bo i abrasiu amb regletes i foradets, molts dels quals picats.
Ens deixem els dits a:

-Jota Riglera, 5c, 10m, 4 parabolts, (*): Aquesta via i les seves tres veïnes estan situades a l’extrem dret de la paret, al sector anomenat “La Galleta” (gran llastra despresa i repenjada a la paret principal). Són totes molt “nyaperes” i amb el grau molt ajustat. (foto esquerra)

-Aquí no hay playa, 6a, 10m, 4 parabolts, (*)

-La noche me confunde, 5b, 10m, 4 parabolts, (*)

-El diablo de tracmania, 5c, 10m, 4 parabolts, (*)

-El nido de Quinn, 6a+, 8m, 3 parabolts, (*): Via curta i explosiva de passos molt llargs per anar a caçar els pocs forats que hi ha. Per mi va ser la via més difícil del dia i l’única que no vaig encadenar. Crec que si no ets gaire alt pot ser tranquil·lament un 6c.
-Furgoneta lover, 6b, 10m, 4 parabolts, (**): Placa desplomadeta amb regletes i forats.

-Masilla attack, 6b+, 14m, 6 parabolts, (***): Similar a l’anterior però més llarga i desplomada.

-Plis plas, manyana mas, 5c, 18m, 6 parabolts, (**): Primera xapa força alta i un pas molt exigent a la meitat per ser només 5c!

-La trullipandi, 6b, 18m, 7 parabolts, (**): Placa de foradets i nyapes, per acabar de rematar els ditets!

2 comentaris:

thenetspider ha dit...

hi really a very nice blog... visit me at http://thenetspider.blogspot.com

Anònim ha dit...

lo que yo queria, gracias