26 de gener 2009

BELLÚS


Últim post dedicat a les passades vacances nadalenques per terres valencianes. En aquest us parlaré de Bellús. Una tranquil·la escola situada també a la Vall del riu Albaida, com Aventador. De fet l’escola de Bellús la podríem dividir en dues zones ben diferenciades: la Cova Pechina i el Barranc Fondo. La primera està orientada al nord-oest i per tant no hi vam escalar; és un sector millor per èpoques més caloroses. La segona, el Barranc Fondo, sí que és 100% sud i té una peculiaritat que la fa especial: està completament camuflada dins d’una petita i tranquil·la vall i no la veiem fins que pràcticament no hi som. I això que és un cingle de gairebé un quilòmetre de longitud amb alçades variables entre 10 i 20 metres de calcari excel·lent. Combina zones de placa lliseta d’escalada tècnica amb altres de desplom i bona presa d’escalada més atlètica. Personalment em va agradar força, però no la vaig poder gaudir del tot, perquè el dia abans m’havia fet un tall considerable a un dit escalant a Aventador.


De passeig per la Cova Pechina i vista general del Barranc Fondo.

FITXA DE L’ESCOLA:
· Nombre de vies: Unes 200, entre Cova Pechina, Barranc Fondo i unes noves zones just en front d’Aventador.
· Orientació: sud al Barranc Fondo i nord-oest a Cova Pechina.
· Aproximació: 15 minuts pel Barranc Fondo i 1 minut per la Cova Pechina.
· Roca: Calcari amb força matisos: des de slabs ben finets a desploms amb xorreres, passant per plaques de forats i regletes.
· Graus: Tots entre V+ i 7b (només un parell de vuitens a la Cova Pechina), amb predomini del 6b-6c
· Ressenya:
aquí i aquí

EL MILLOR:
· Tranquil·litat.
· Diversitat d’estils en les vies.
· La qualitat de la roca.

EL PITJOR:
· Algunes vies molt curtes i explosives.
· Absència de vies en els dos extrems de dificultat (ni cinquens, ni vuitens).

Pol a Pistacho (6b)

LES VIES REALITZADES (02/01/2009):
· Airbag, V, 9m
, (*). Petit cinquè testimonial. Vertical i bona roca.
· JB, V+, 9m, (*). Idem. Les monto totes dues per la Nesa, que al final decideix fer-les de primera. Jo ja veig que el dit esberlat em fotrà el dia enlaire!
· Amors, V+, 15m, (**). Busca el terreny més fàcil per una mena de canal poc definida enmig d’una placa força vertical.
· El pastisset, 6a, 16m, (**). Placa vertical de bona presa amb un curiós forat/cova a mitja via.
· Momo, 6b+, 16m, (**). Placa vertical molt més “nyapera”a la dreta del forat/cova. Definitivament el dit em fa veure les estrelles i no encadeno...i plego!



Gemma a Trance (6c)

Bé, gràcies per la paciència als qui hagueu seguit tots aquests “posts valencians” i espero que a algú li facin servei algun dia.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

a veure si actualitzem el bloc que precisament avui fa un mes i un dia que era nadal. a més a més ja hem acabat els examens !!! per tant, centrem-nos pq. intueixo una manca de motivació impròpia de la teva passió. a la feina xai !!!

m.dolors.tresserras

PGB ha dit...

Eis Pere, a mi m'han anat de conya aquests mini-articles d'aquestes zones. Els tindré en compte per quan em deixi caure per aquestes terres :)

Llàstima del dit ;(

Déu n'hi do lo tècnic que devia ser el 6c que probava la Gemma... no arriba a ser vertical!

Pau ha dit...

Doncs a mi em serà de molta utilitat, justament amb un col.lega deiem de fer una estada de 4 o 5 dies aquest mes de Març per les terres del Sud, merci Pere !!!

Anònim ha dit...

Pietro! que boniques les fotos... gràcies per fer la ressenya del lloc. Personalment vaig disfrutar molt, sobretot al Pistatxo(6b)! Potser sí que eren curtes, però molt divertides! Recomanable. La placa on es va posar la Gemma era quasi impracticable: fina, fina....
Fins aviat!

Jaumegrimp ha dit...

Pere molt bon recull, com ja et vaig dir haurem de fer-hi una visita a aquests llocs! llàstima de dit, però sortosament ja era el darrer dia no?
el Pol "chapeau" i la Gemma...aquesta placa li deuria agradar!!

Gemma ha dit...

Pere, aquests posts valencians segur que faran servei a més d'un... És una zona força a prop d'aquí, ideal per passar-hi una setmana buscant el sol, i plena de d'escoles amb molt potencial.
Moltes gràcies per fer-nos de guia en terres valencianes, anar amb tu és garantia d'encertar la zona segur ;)
El 6c de placa va ser un suplici de dalt a baix... em van quedar els peus destrossats per la resta de dia je je je...

Anònim ha dit...

Benvinguts!

Un apunt important: la Cova de la Petxina no te orientació nordoest, sino Est, o com a molt, Nordest.

Una llàstima que no escalareu als sectors de la Cova, son molt millors que les vies del barranc. I per el matí fa sol.

Pietro ha dit...

Gràcies per la puntualització Gabi, tens raó! De fet hi vam anar un matí abans d'anar al Barranc Fondo i vam poder comprovar com hi feia sol, però ja estava a punt d'amagar-se (debien ser les 11:00, així que l'orientació és nord-est com tu dius) i realment les vies tenien molt bona pinta...hi haurem de tornar ;)
Jaume: no era l'últim dia però vaig tenir la "sort" que els dos següents va fer molt mal temps i no vam poder escalar, així que el dit va tenir temps d'arreglar-se una mica.

Xavi ha dit...

Xulo el recull. Me l'apunto per si algun dia m'hi puc deixar caure per allà. Tenen molt bona pinta aquestes parets!