28 de desembre 2010

DE DESCOBERTA PEL BERGUEDÀ: LA VINYA (?)


Avui hem anat de descoberta d’un nou sector al Berguedà que ens va presentar el company blogger El Terrible (per cert company, espero que no et sàpiga greu que et citi i que de passada et manllevi una foto del sector...és que ens hem deixat la càmara!) . Per informació sobre l’accés podeu consultar aquest bloc. Tal com fa ell, jo també l’anomenaré “La Vinya”, doncs així és com es diu la masia en runes on aparquem el cotxe. El sectoret només compta amb 10 vies, i per tant es podria considerar d’interès local, però aquestes vies són totes força interessants i és un sector molt vàlid per passar-hi una jornada sencera si ens movem per tot l’espectre del sisè grau. La roca és un calcari amb tocs de conglomerat i no és que sigui magnífica, però suficient per escalar sense patir massa. L’escalada és bàsicament de placa vertical amb força regletes, gotes d’aigua, roms i alguna fissura ocasional. Cal dir que tot i ser un sector orientat al sud és millor evitar els dies de més fred ja que el peu de via és força ombrívol i l’assegurador ho pot passar bastant malament. Jo el recomanaria més per la primavera o la tardor.

A continuació enumero totes les vies d’esquerra a dreta comentant les que hem escalat:

1) IV, 10m. (*). L’ha fet la Nesa i li ha semblat un IV ben posat.

2) 6a o 6b?, 15m. Aquesta via i la següent no les hem fet.

3) 6a o 6b?, 12m.

4) V, 25m. Falten les dues primeres xapes. Probablement tretes perquè la via no està del tot sanejada i poden caure alguns blocs.

5) V+, 25m. (***). Gran via en el seu grau: llarga, variada i divertida.

6) 6a+/6b, 15m. (**). Placa vertical i fina. A mi m’ha semblat 6b.

7) 6c+/7a, 15m. No l’hem probat.

8) 6b+/6c, 15m.(**). Una altra placa vertical i fina. A mi m’ha semblat 6c.

9) 6b/6b+, 20m. (**). Seria una gran via si no fos perquè en molts punts la roca té un tacte terrós i liquenós. Gairebé tota la via segueix un sistema de fissures i té uns moviments molt bonics, però el tacte de la roca m’ha fet patir massa per gaudir-la. A mi m'ha semblat 6b+.

10) 6a, 18m. (**). Una altra via rara, rara! No sabria dir si m’ha semblat molt bona o molt dolenta. Comença amb una rampa fissurada i trencada per un parell de bombos considerables i acaba amb un pas d’esperonet que dóna accés a una bonica placa final.

En definitiva: un sectoret interessant on no descarto tornar a probar les que ens hem deixat.

6 comentaris:

jclaramunt ha dit...

Quin dia hi veu anar? Nosaltres vem anar al Malpas el dia 27...
Encara em queden forces llocs per a descobrir al Berguedà, o sigui que la Vinya s'haurà de posar a la cua.

Si no ens veiem, que tinguis bona entrada d'any!

Josep

4Recauxutats ha dit...

Deu ni do!!
Quin dia més ben aprofitat.Bones festes!!

Pietro ha dit...

Josep: Hi vam anar el dimarts 28, dia dels inocents (però el sector existeix de veritat eeee, no me l'he inventat!). Bon any nou per a tu i la família també.

Recauxutat (no sé quin dels 4 ets, jejeje): Sí, som especialistes en aprofitar sectorets, per més petits i amagats que estiguin!
Bones festes i bones escalades per tu també company!

jortx ha dit...

Bones festes parella!

A aquest sector ens hi vàrem deixar caure un matí que teníem molta pressa i sense ni mirar la paret vam fer les 3 de l'esquerra!

Una escalada peculiar amb aquest calcari conglomerat, dificultat concentrada a passos puntuals... ¿4, 5c, 6a? Es mereix una altra visita per veure què tal la resta.

Per cert, ja tenim temperatura mirador! Quan vulguis (i jo pugui) ;)

Jaumegrimp ha dit...

Bona descoberta Pere!
Aprofito per desitjar-vos un molt bon any ple de salut i escalades fanàtiques!

Pietro ha dit...

Gràcies Jaume i Jortx i igualment!
Jortx: al Mirador ja hi vaig anar. Pensava que no tenia ressenyes però sí que les tenia amb el nom de Calders Sud. No em va agradar gaire,...massa explosiu pel meu gust (com tot Calders!). M'hauré de posar més fort per tornar-hi amb tu, jejeje