15 de novembre 2009

GRAU DELS MATXOS



ATENCIÓ, MOLT IMPORTANT: ESTÀ TOTALMENT PROHIBIT APARCAR A LA CORBA ON NEIX EL CAMÍ CAP AL PEU DE VIA. Ens va venir a veure un dels propietaris queixant-se perquè hi havia un parell de cotxes aparcats allí i resulta que, tot i que aparentment hi ha espai per aparcar, per la pista hi passen molts camions i maquinària agrícola i necessiten tot l’ample per girar. A més és un punt on la pista fa molta pujada i alguns vehicles rellisquen. ES POT APARCAR PERFECTAMENT 200 METRES MÉS AMUNT, VIGILANT NO OBSTRUIR EL CAMÍ NI L’ENTRADA A CAMPS. ENS HI JUGUEM EL FUTUR DEL SECTOR!

Feta aquesta advertència comencem amb la crònica de la nostra primera visita al Grau dels Matxos. Em temo que en vindran moltes més per varis motius:

1-Simplement perquè ens ha agradat força.
2-Perquè hi ha un bon grapat de vies dels “meus” graus.
3-Perquè la vida dóna moltes voltes i si tot va béi ens uns mesets anirem a viure a Castellterçol, un poble a només 10 o 12 quilòmetres dels sector.


Marc P. a Thycodroma muraria (6b)

Sobre la roca, tots sabem que els Cingles de Bertí no són un prodigi de qualitat, però personalment m’ha sorprès força positivament. D’acord que té un tacte terrós, però quan trepitges ferm amb el peu té una adherència boníssima. A més, a la majoria de vies, va millorant a mesura que guanyem alçada. L’escalada és força original i diferent al que estem acostumats; hi ha molts cantos plans, molta fissureta i bastants roms i regletes. Tot això dóna lloc a una escalada bastant tècnica i difícil a vista, tot i que les marques de magnesi ens faciliten bastant aquest darrer aspecte. Vies de tots els estils: plaqueres, diedres, fissures, desploms. En definitiva un sector molt complert i variat.

Aquest diumenge hem estat una bona colla: Nesa, Gemma i Pol, Marc P., Marc R., Joan C. (aquests darrers en plan “Rodríguez” però amb la descendència: Oriol, Martí i Arnau). I animat per la presència de tanta quitxalla també ens ha fet una visita llampec en JosepC. amb el Pauet.

Jo he fet les següents vies:

-Xirimiri, V+, 15m, (**). Bona presa de contacte amb el tipus de roca i d’escalada dominants al sector.
-Andrex, 6a, 15m, (**). Curteta, però molt interessant i variada. Començament vertical i tècnic en busca de la millor regleta, tram fàcil, superació d’un sostret espectacular amb bon canto i arribada “curiosa” a la reunió.
-La Flauta, 6a+, 20m, (**). Interessant diedre xemeneia molt alpí amb un inici força brut i terrós però que ràpidament millora en qualitat de la roca i de l’escalada.
-Thycodroma muraria, 6b, 20m, (**). Espectacular fissura bavaressa amb el “crux” just quan s’acaba la fissura i hem de superar un sostret.
Jo mateix en aquesta via

-M.A.T. 2009, 6c/6c+, 20m, (**). Via duríssima i molt regletera. La més dura que he provat i la que tenia el grau més defassat a la ressenya original; 6b+. Actualment ja consta com a 6c i bastanta gent encara opina que es queden curts. A més els parabolts estan més separats del que és normal al sector.
-Enderrocs Puigdomenech, 6a+, 25m, (***). Senzillament boníssima i disfrutona a tope.
-Svedlana, 6c, 30m, (***). Una altra joia dels sector. Té dos passos clau: un al principi on et jugues un bon salt fins al terra abans de xapar la primera i l’altre un bombo gairebé a dalt força difícil a vista. De fet a mi no em surt tot i que m’ho expliquen. Després d’un descans trec el pas, però deixo l’encadenament de la via per un altre dia, que ja es fa fosc.
Marc P. encadenant Svedlana (6c) al segon pegue.

Per cert, les ressenyes actualitzades les podeu trobar “in situ” a dins d’una funda de plàstic i ja cap al final del sector. Per més informació podeu consultar els blogs del Fernando, el K., o el JosepC.

15 comentaris:

Fernando ha dit...

Hi. Habida cuenta de las veces que se ha repetido la informacion acerca del parking en esta zona, se le tendría que decir al propietario que no se preocupe, que arramble con sus vehículos con todo lo que tenga, y si son tontos o algo peor que se lo encuentren. Y que eso no le quite el sueño
Al final habrá que poner un letrero de no parking.

Fernando ha dit...

Ah!.
el sábado estuvimos allí y no aparcó nadie en esa curva pero si en una que se encuentra mucho más abajo, cuando el camino se empieza a poner tenso, 2 vehículos. Muy arrambados a la curva eso sí.
Salu2 y buena información para próximas visitas.

Xavi ha dit...

Hola Pere! Com que està a tocar, ja aprofitarem per conèixer el sector el dia de la inauguració de la casa nova, jeje...
Records!

Jortx ha dit...

Caram, Castellterçol!

Ja ens veurem per Collsuspina, Moretona i Calders =P

Gemma ha dit...

Va ser un dia genial! Entre la colla que érem, la canalla, la descoberta del nou sector, el bon temps i les vies guapes que vam fer, segur que repetirem al sector.

La Svedlana em va encantar, avui tinc agulletes a l'esquena, es nota que no estic acostumada als desploms, je je je...

Tot i així, tinc opinions contradictòries amb la roca, no em va acabar d'agradar la combinació terrosa i "roma" d'algunes parts... Però està clar que quan aneu a Castellterçol serà un sector que repetirem sovint, ja sé on passarem les tardes d'estiu :)

Jaumegrimp ha dit...

Ep Pere! vaja aplec no? i per quan la inauguració de Castellterçol? hauràs de fer una trobada d'escalda i d'inauguració de la casa, apa a veure si ens sorpreneu parella!!

Pietro ha dit...

Hola a tots,
Jortx, casum dena! que serem gairebé veïns! m'hauràs de guiar pels teus dominis, jejeje.

Això de Castellterçol jo calculo que encara tardarem mig anyet ben bo,...que les "cosas de palacio van despacio".

Respecte la roca, és cert que la sorreta molesta una mica, sobretot quan te la trobes en un canto pla o rom, però personalment en cap moment de les 7 vies que vaig fer em va relliscar cap mà, ni cap peu.
En fi, algun "inconvenient" ha de tenir, sinó estariem parlant d'uns dels millors sectors de Catalunya!

Xavi: i tant que us convidarem, a escalar, a fer alguna "xunganbike" o simlement a fotre'ns un bon tiberi, jejeje.

Anònim ha dit...

Bona tarda,
Nosaltres també ens ho varem passar molt bé!! Espero que no us atabalessim gaire amb els nens, la veritat es que vaig fer molt mes del que em pensava que faria (un 6a+ de primer, un 6b i un 6c amb la corda per davant), i em va agradar coincidir amb vosaltres escalant, a veure si tornem a coincidir.
Nosaltres segur que repetirem amb matinals de superpapes o amb
escalades familiars....mica en mica....
Joan C i nens

NACHO ha dit...

Hola, yo estuve ayer por la mañana y deje el coche en la curva que da acceso al sector. Era la segunda vez que iba y no sabia que hubiesen problemas. para otra vez ya lo se.
Nacho

Pietro ha dit...

Perfecte Nacho, estic content de saber que el meu blog ja ha servit almenys a una persona per aclarir aquest tema.
Salut i bones escalades!

jclaramunt ha dit...

Per la poca estona que vaig estar, vaig disfrutar...és veritat que és un bon lloc, durillo però guapo!
Hem queda pendent probar aquestes vies del final que comentes, tènen bona pinta!

un tal Pinxo ha dit...

Ieeeppp, morella...jejeje, con estau familia??, me tindras que queda un finde i muntare a coneixer algun raconet de estos tan guapo. Una abraÇada de tota la gent del Maestrat...jeje

Pietro ha dit...

Iepa Pinxo, això està fet...et canvio un Xert per uns Matxos, jejeje. Per cert felicitats per les teves 50 vies equipades!...m'estàs posant mooolta feina al Fardatxo eee!

Anònim ha dit...

hola, només una qüestió.
els indígenes de la zona, me àvia per exemple, en diuen Castillonroi.
que se sàpiga.
i gràcies per les informacions!

Fernando ha dit...

Noches.
sobre el tema dels Matxos la cosa está así.

El dueño del margen derecho no quiere que se aparque ni se escale pues es un hombre que quiere tenerlo todo controlado Ya que la actividad de la escalada en cuanto a número de escaladores que van a ir un día determinado, los coches que van a estar aparcados, el tiempo que van a estar los escaladores escalando y los días de la semana en que se va a ir a escalar son incontrolables. Y eso no lo acepta.

La sugerencia es que se aparque en la encima grande, la de la curva pasada la losa de piedra, o más alla.
Se llegue caminando a pie por la carretera y el sendero o por el Grau d'en Jepet hasta pie de vía.
La zona de El Presseguer es de la Valls, rocks... hacia la izquierda, y es donde a día de hoy no hay problemas.
Escalar en su terreno... haya cada cual, el dice que avisara als mossos.
Suerte