13 de maig 2009

PARET DE DIABLES: SÁNCHEZ - MARTÍNEZ



Ja feia molts mesos que no m’acostava per cap tàpia de les de veritat i què millor per matar el cuquet que anar a una d’aquelles vies que feia anys, per no dir dècades, que tenia a la llista de pendents. Primer no m’atrevia a anar-hi perquè em venia gran i més recentment tots els companys a qui els hi proposava ja l’havien fet. Afortunadament, el Marc, un company de uni, ja feia temps que em deia que a ell no li faria res repetir-la, així que aquest dilluns, aprofitant que ambdós teniem festa i que les temperatures ja comencen a ser benignes per la nord de Montserrat ha arribat el dia de tatxar-la de la llista.


Sobre la via no explicaré l’itinerari detalladament, doncs la xarxa ja està farcida de piulades molt currades que ja descriuen el llargs un a un (veure blogs de la
Raquel , el TRanki o els Kutrescaladors entre d’altres). Però sí que m’agradaria complementar les seves narracions amb algunes dades que crec que poden ser interessants per a futures repeticions:

1) Equipament: la via està reequipada amb parabolts i molt bon criteri (expansió per expansió) però en alguns trams segueixen existint els burins, pitons i tacs de fusta originals. Gairebé sempre es poden reforçar aquests trams amb friends o tascons. Però al meu entendre hi ha un parell de punts conflictius on no acabo d’entendre perquè no es van posar parabolts:
- La R1: equipada amb tres burins molt ronyosos. Incomprensible tenint en compte que la resta de Rs estan amb parabolts i anelles. L´única explicació que li trobo és que originalment la reunió es fes a l’arbre que hi ha 10 metres per sota, però llavors no estaria de més indicar aquest fet a la ressenya, perquè més d’un ha gastat un quant temps i nervis buscant la “nova R” inexistent (oi Raquel?)
- El tram final i horitzontal de superació dels sostres (L7): en aquest tram ens trobem amb uns 7 o 8 metres sense cap assegurança bona. Hi ha una parell de burins amb xapa oxidada, mil·limètrica i saltarina, un parell de pitons dels que miren avall, i si no recordo malament un tac de fusta amb cordino podrit. El tram s’acostuma a passar en A0, però el dia menys pensat algú farà un “Avolar” amb el conseqüent perill de cremallera. No seria una caiguda perillosa, però ja m’agradaria veure com es sortiria d’allà després! Un cop més algun friend petit ens pot ajudar a suavitzar el tema.


Jo mateix al L6 i Marc al L7

2) La roca està molt sobada, sobretot als trams de fissura que es fan en lliure. Especial menció per la fissura del L4.


Marc al L5 i L7

3) Els graus dels trams que s’acostumen a fer en lliure estan ajustadets. Sobretot el V+/6as de placa (L1, L8 i L9). Es tracta de plaques finíssimes que en altres zones de Montserrat sud podrien ser tranquil·lament 6bs. Això si, aquests trams estan molt ben equipats amb parabolts.


La omnipresent cordada a la Punsola-Reniu...fins i tot en dilluns!

En definitiva, al meu entendre la via segueix sent un VIOT en majuscules i no regalen res. Evidentment no és el mateix confiar en parabolts del 10 que en burins, però també és cert que aquest burins fa 30 anys devien inspirar molta més confiança que ara, així que crec que el reequipament no li ha tret caràcter a la via.

...Aquesta tampoc podia faltar!

Incorporo a última hora una foto cedida pel Marsi (resulta que era el que estava a la Punsola!), on se'ns veu nosaltres (L8) i també una cordada integrada pel Ferran Martínez i ? a la Vilanovins del Platan:

15 comentaris:

PGB ha dit...

Enhorabona Pere. És una de les grans que també està a la meva llista, això si... a mi encara em queda ;)

marsi ha dit...

Iep!

Jo sóc un dels fuets que surt a la Punsola, sort que ens hi vam posar quasi a les 4 i no vam trobar a ningu pq em sembla que hi havia dos cordades més per davant.. L'havia fet fa 3 anys i tenia ganes de catar-la de nou després del reequipament i recordar lu guapa que era... Ja us vaig anar seguint la pista, des del cavall és molt estètic veure penya penjada de Diables, malauradament però les fotos que vaig anar fent són dels toretes que hi havia més a l'esquerra vostra fent la Vilanovins en lliure... per la llum de tarda quedaveu molt a les fosques vosaltres... Les miraré de nou i si us intueixo te les envio. Passam alguna adreça per si de cas.. Igualment si tens les fotos nostres amb més resolució agrairé que me les facis arribar.

El següent pas és anar a la veïna GAM, potser no tant guapa però igual de recomanable.

Salut i tàpia!

marsi

Pietro ha dit...

Osti Marsi quina casualitat! el món de l'escalada és un mocador...i més ara amb el tema dels blogs. Mola, així el dia menys esperat ens veiem per la xarxa penjats com fuets a qualsevol lloc,...les càmeres ens vigilen, jejeje.
Vaia tela els de la Vilanovins, nosaltres no els veiem gaire bé perquè el mateix perfil del platan ens els anava tapant.
Sí que tinc les fotos, però com dius tu la llum no era gaire bona i a més les vaig fer amb molt de zoom i van quedar desenfocadetes.
Si tu en tens alguna de nostra me la pots passar aquí: pecagi@gmail.com. A on et passo les teves?

TRanki ha dit...

IEpa Pere...

felicitats per la via..molt d'acord amb tu en totes les descripcions, dades i comentaris!

Siawww!

Gemma ha dit...

FELICITATS!!!!
Ja ho crec que es un VIOT en majúscules, podeu estar ben satisfets :)
Quina és la següent de la llista per tatxar, ara?
Quina casualitat amb la cordada de la Punsola, je je je... I les fotos són una passada!

Lai ha dit...

enhorabona x l'escalada, en tinc molt bons records d'aq via, tot i q els gats van dir prou abans del 7a, i vaig acabar la via escalant amb el dit gros fora del gat! aixxxx
Sobre la R1, no sé, nosaltres vam intentar la via, xo per temes q no venen al cas ens vam baixar a la R1, diria q dels burins. La segona vegada q hi vam anar colló!! vam veure una reu una mica més amunt amb 2 parabolts lluents!!M'enrecordo perfectament pk no em va fer molta gràcia baixar-me d'on ens vam baixar en el 1r intent. Això sí, no supera al plom amb malló q sempre veiem quan anem pel camí per escalar al Serrat dels Monjos i Garrigoses. Algú l'ha vist? :)

Lai ha dit...

ahh i en el 2n llarg, jo anava amb la idea q la xemeneia estava neta, així q vaig anar fent, i quan vaig veure un parabolt, vaig dir, mira, la Reu,jajaj vaig fer una reunió allà enmig de la xemeneia, penjada i incomodísima, i la reu just estava passats uns metres, superant un bloc. Suposo q ara ak parabolt tmb haurà pssat a millor vida, no?

Jaumegrimp ha dit...

Alça Pere! felicitats, a Diables no regalen res, com deuries disfrutar!

Raquel ha dit...

Sí, jejeje... totalment d'acord!! Busca que buscaràs la R1, vinga a grimpar i desgimpar... jejeje... Crec que és el que diu la Lai, la van desequipar (vés a saber per què!).
Felicitats per l'escalada!! Una via genial!

Xavi ha dit...

Impressionant via! felicitats per l'escalada. Ara has d'anar a fer la "Rolling Stones", també boníssima. Molt bones les fotos. Records!

Llorenç ha dit...

Vaja!!! felicitats per la via!!! molt bons records!!! sobretot del llarg 6 on vaig pegar-me el vuelo i un dels claus em va parar....o sigui que tant ronyosos no estan!!! je jeje!! es una via espectacular per l'epoca en que es va obrir!!!

Pietro ha dit...

Gràcies a tots.
Pels comentaris que em feu, dedueixo que la R1 l'han petat, tot i que jo no vaig veure cap esparrec de parabolt tallat. En qualsevol cas tenint en compte l'estat lamentable dels burins de la R1 seria totalment recomanable fer-la a l'arbre d'abans.
Lai: el parabolt del L2 segueix vivito i coleando i encara n'hi ha un altre més abans d'arribar a sobre els blocs empotrats.
Xavi: la "Rolling Stones"??!! buff ja m'hi vaig fixar ja, però només de veure els burins "gran reserva" del sostre em va entrar suor freda,...així que si de cas ho deixarem estar

Lai ha dit...

Doncs jo em devia de saltar un pk només en vaig veure un q va ser on vaig montar reunió.
Els burins no estan tant malament, el dani i jo vam rapelar d'allà!

Anònim ha dit...

llegir tot el bloc, bastant bo

Anònim ha dit...

Hallo in unseren Sex-Chat.


Der Sex-Chat gibt dir die Möglichkeit flirtportal und natürlich vieles mehr,wie Live Dates
Hier in unsrem Sex-Chat findest du flirtportal sexuellen Vorlieben
Suchst du Live Dates , dann bist du hier genau richtig.Ok,auf was wartest du?
Heiße Live Chats frauenkontakt ,schnell anmelden .
Suchst du jemand aus Bern, oder aus Renens, oder von Bremerhaven , vieleicht in Ostermundigen, vieleicht von Buchs? Bestimmt ist da jemand dabei.!