15 de gener 2008

MALLORCA (CAPÍTOL 4): CALA MAGRANER

...I amb aquest quart article de Mallorca arribem a una de les zones estrella de l’illa, i una de les que més ganes tenia de visitar juntament amb Sa Gubia: Cala Magraner.

Aquesta escola és, juntament amb Cala Santanyí (Tijuana), l’única situada a la costa de Llevant, exceptuant es clar els múltiples i boníssims llocs per practicar psicobloc que hi ha per aquesta part de l’illa. Però això és un altre tema, que deixarem per algun estiu i del qual en Jortx ens va fer uns magnífics articles. Cala Magraner reuneix una sèrie d’al·licients que són justament el que busquen els turistes-escaladors (entre els qual en compto) que visiten Mallorca: sol, platja, calcari boníssim i un bon grapat de vies amb molta varietat d’estils i dificultats. L’únic punt feble de la zona és, com ja es pot preveure amb aquests ingredients, la massificació i el sobament de les vies més populars. L’aproximació també és força llarga (uns 30 minuts) però és un passeig planer per camps d’oliveres i garrofers.

Per cert, aprofito per comentar que aquesta aproximació, com la majoria a Mallorca, passa per dins de propietats privades i cal ser el màxim de respectuós amb les portes que ens anem trobant i amb el bestiar que pastura. En cas contrari, ens arrisquem a que acabin prohibint l’escalada, com ja ha passat a varis sectors de l’illa. D’altra banda també haig de dir que vaig trobar molt exagerat i molest que gairebé el 100% del territori mallorquí està dividit en parcel·les totalment vallades i molts llocs espectaculars i bonics tenen dificultats d’accés per aquest motiu. Fins i tot de vegades és difícil aparcar el cotxe! Però bé, és el que hi ha i no tenim més remei que respectar-ho.


Comencem la jornada d’escalada amb tres vies de quart grau per la Nesa: Jardiners sense fronteres (foto esquerra), Herbofília i Perelló. Totes tres molt ben equipades i curiosament poc sobades segons em comenta la Nesa, que les disfruta molt.


Després ens desplacem cap arran de mar on hi ha un bon grapat de bones vies entre entre V i 6c i fem:
-Flotsam, 5+, 19 m (**). Placa vertical sobre l’aigua,...el més difícil: aconseguir assegurar i recuperar la corda sense mullar-se ! (foto dreta).
-L’amo de Baltix m’envia, 6a, 21m (***). Similar a l’anterior però amb una entrada més dura.
-Xorics, 6b, 21m (**). Placa amb final explosiu que se m’entravessa. Després de caure al primer intent, descanso i acaba sortint el pas, però no tinc ganes de tornar-la a provar: encara queda molt dia per endavant i em comencen a fer mal els dits perquè la roca és molt abrasiva i ja portem 4 dies seguits escalant.
-Ses tres maries, 6a+, 21m (***). Em relaxo en aquesta meravella de via. Divertida i variada: placa, xorrera i final desplomat amb canto boníssim. Llàstima que ja està molt sobada, sobretot la secció de la xorrera.


Dues imatges del sector Xorics, el més concorregut.

-The juggy one, 5+, 19m (***). Cinquè espectacular i desplomat. Festival de cantos i forats, però una de les vies més sobades que hem fet a Mallorca. Per sort, les dimensions de les bústies permeten fer-la sense masses problemes.
-Assullà, 6b+, 21m (**). Acabo les piles en aquest impresionant 6b+. Segona meitat desplomada amb xorreres i bon canto però algun de poc evident. Em falta pila, per deixar-me anar d’una mà en un xapatge i la llei de la gravetat no perdona. La torno a provar en tope-rope per treure les cintes, però ja estic buit... el 6b+ mallorquí haurà d’esperar.
La Nesa intentant protegir-se de l'aigua ella mateixa ... i la corda que era nova!!!

7 comentaris:

jclaramunt ha dit...

El lloc increible no? Té molt bona pinta escalar tant aprop del mar, i més encara vies de 20 metres! Els dos cops que he estat a Mallorca no ha estat per escalar, la pròxima vegada no puc fallar...
Salut!

Jortx ha dit...

Segur que s'hi ha d'estar de perles a aquesta època de l'any, però ha de ser una putada ben grossa que et pilli una onada! Pobra Nesa :)

No sé què ho fa però se'm veu una foto darrera una altra... Aquest blogger a vegades la lia prou amb les afotos...

Pietro ha dit...

Sí que és guapo el lloc sí, i s'hi està molt bé perquè no hi acostuma a fer vent, cosa rara a Mallorca !

Jortx: referent a això de les fotos: quin navegador fas servir, l'explorer o el mozilla?...perquè jo he observat que de vegades amb l'explorer es veu bé i en canvi amb el mozilla no.
Un tema que si que no tinc ni idea de perquè passa és que moltes vegades les fotos no es deixen obrir. Algú sap perquè passa???

Xavi ha dit...

Hola Pere, xulos els sectors de Mallorca. En vaig prenent nota per quan hi torni.
Referent a les fotos jo cada vegada que faig un article me les veig i desitjo perquè quedin centrades al lloc on vull. Jo ho faig amb l'Explorer i per pujar-les poso el tamany que vull però a l'opció de posar-les a esquerra, centre o dreta poso a "cap" i, un cop pujades, després les moc. Si els indicava una posició després al moure-les no se m'obrien. Bé, és anar provant.
Adéu.

Jortx ha dit...

Jo navego amb el firefox, que li tinc bastanta mania a l'explorer... Suposo que amb el navegador que editis es veurà més bé (jo des d'un explorer veig els meus posts diferents també).

Sobre això d'ampliar fotos, el PGB va dir una vegada
"Prova de fer el següent:
- edita el post de nou
- borra les fotos actuals
- torna a pujar-les marcant que vols que te les posi centrades
- un cop tens les fotos al post, no les moguis arrossegant-les. Mou-les fent cortar i pegar, una a una.

Espero que així es solucioni! :)
"

I ell és el crack multimèdia!

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Renoi Pere! una zona guapíssima!
Sembla que feia fred per com va la Nesa d'abrigada, a la primavera ha de ser de fàbula, quan et canses d'escalar una remullada...

jclaramunt ha dit...

Pel que fa a les fotos, a mi no s'hem obria cap i fa poc hem van dir que a "Elija un diseño" poses "Ninguno". Després en l'edició pots moure la foto i ara les puc obrir totes sempre...no hem preguntis perquè, però funciona!