05 de març 2007

OS DE BALAGUER

Aquest diumenge hem descobert aquesta petita joia de La Noguera. La veritat és que quan surts de Balaguer per la carretera que va cap a Àger les parets no s’ensumen per enlloc. Allà on miris només veus terreny ondulat ple de camps de cereals i d’ametllers. Però de cop i volta, després d’una corba apareix davant nostre el pintoresc poble d’Os de Balaguer, amb un petit congost rocós darrera seu; és el Barranc dels Vilars, el nostre objectiu.
Després d’aparcar el cotxe, una agradable passejada de cinc minuts ens porta a les primeres vies. Hem encertat el dia; fa una temperatura ideal i els ametllers estan en plena floració. El lloc és molt agradable i tranquil, amb el poble i el seu castell com a teló de fons.
La roca és un calcari similar al que podem trobar al Mont Roig o a Sant Llorenç de Montgai, de qualitat molt variable: des d’excel·lent als trams de placa grisa, fins a bastant trencada en zones vermelloses. De totes maneres les vies estan perfectament traçades per les zones de millor roca i en molts casos quan t’hi poses resulta molt millor del que aparenta a simple vista.
En total 73 vies, totes elles llarguetes (20 a 32 metres), generosament equipades amb parabolts i reunions amb cadena i mosquetó. Els graus predominants són els mitjos (6b-6c), però també tenim un parell de cinquens per escalfar i varis setens pels més forts.

La feina del dia ha estat:
  • L’esperó de ponent. V, 22 m. (*). La via més fàcil de la zona. Roca millor del que aparenta.
La Nesa obrint aquesta via.
  • Els primers passos. V+, 20 m. (**). Bona via per escalfar. Ja exigeix un parell de tibades. Maca i variada.



El Pol acabant aquesta via.

  • L’esquena del vent. 6a+, 15 m. (*). De les més curtes del repertori.
  • Dragolins cracs. 6a+, 30 m. (**). Llarg diedre fisurat que es puja en tècnica bavaresa. Pels amants d’aquest estil. Alguns blocs solts a la part de dalt.
  • Kin-tostao. 6a. 25 m. (***). Aquesta via i les dos següents discorren per un marcat esperó que crida l’atenció al primer cop d’ull. En pujar-les es confirmen les sospites: placa de roca excel·lent i parabolts a dojo...per disfrutar sense patir!


Pere i Nesa disfrutant d'aquesta excel·lent via.
  • L’esperó del Nico. 6b. 25 m. (***). Més del mateix però amb un parell de passos més difícils.


Pol i Pere gaudint (...o patint) el primer bany de sol de la temporada en aquest 6b.

  • Kin-matao. 6b+. 25 m. (**). ...I encara més del mateix, però amb una entrada sensiblement més difícil amb roca no tant excel·lent.

La Gemma a més també encadena a la primera i sense despentinar-se “La llosa repenjada” (6c) i “La poca cosa” (7a).

11 comentaris:

Gemma ha dit...

Hola Pere! molt guapo el post! Recomano a tothom una visita a aquest sector: s'ho mereix!

Però vull fer un aclariment (je, je, je): els noms del 6c i el 7a no s'ajusten a la realitat: el 6c no tenia res d'arrepenjat i el 7a no era poca cosa!!! :-))))

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Hola Pere, sembla molt bon lloc, hi haurem d'anar, encara que sembla lloc d'hivern, quan la calor apreti millor no provar-ho, és així? Felicitats a la Gemma pel 7a.

Pietro ha dit...

Si és així, tot i que també hi ha parets orientades al nord (16 vies entre 6a i 7b). Potser la millor época és ara o la tardor, ja que en ple hivern també pot passar que hi hagi boira!

Xavi ha dit...

Hola Pere, guapa la piada.
Bones les fotos, aviat li faràs la competència al Luichy. Jo hi he anat a l'estiu i les vies de la cara nord també estan molt bé, llarguetes i amb ombra. Aquesta gent de la Noguera i rodalies tampoc paren de gastar broques, tenen uns sectors molt bons.
Adeu

PGB ha dit...

Hehehe li estreu treient el suc a la guia del Salvatge Oest! ;)

Sembla un lloc guapo per destinar-li una visita. Que les vies, a mes, siguin llargues ja es d'agrair :P

Bones fotos i bona piada! Enhorabona a tots pels encadenaments :)

Anònim ha dit...

Hola Pere! Gràcies pel reportatge fotogràfic! Sort que no se'm pot sentir renegar tot esgarrapant...

Sempre ens portes a llocs molt guapos!

Fins ara!

Pietro ha dit...

Per cert,...ja que molts m'esteu felicitant per les fotos dir que moltes són gentilesa de la Gemma i el Pol !
Respecte la guia del Salvatge Oest, sembla ser que molta gent li està treient suc: ens va sorprendre la quantitat de penya que hi havia!
Xavi: D'aquí un parell de setmanes potser anem a passar el cap de setmana a Alòs de Balaguer. Conèixes les zones d'esportiva d'aquesta escola?...pel que es pot veure a la guia també tenen molt bona pinta?

Xavier Sanchez ha dit...

La veritat es que aquesta escola esta agafant fama merescudament, no he anat al sector nord però pel que m'han dit no val tant la pena.

Sobre Alos també voliem anar-hi però ens van dir que el peu de via no era gaire bó (s'haurà de veure). Per l'estiu us recomano Tartareu i Camarasa, que tenen vies força bones.

albert ha dit...

Si aneu a Alòs, tingueu en compte que totes les parets miren al sol, o sigui, molta calor.
Si voleu fer esportiva, penseu que el Roc d'en Solà, té el peu de via envait per la vegetació. L'espadella (barbacoes) són vies una mica cutrilles.
La resta excel.lent, excepte les tres vies de 6a a 6b a l'esquerra de l'Estret, molt abandonades i cutres. En canvi la Perestroika i veïnes, excel.lents ¡¡¡
Salut.

Pietro ha dit...

Hola Albert.
Gràcies per la info. De fet vaig anar a Alòs farà cosa d'un més i mig, concretament al sector Cal Cari esquerra. Ens va agradar força, però vem trobar que el grau picava molt respecte a altres zones veïnes(...potser és que ens faltava rodatge en aquell tipus de roca). També vaig aprofitar per anar a veure els sectors de l'Estret i com molt bé dius tu ja vaig veure que les vies del sector esquerra estan totalment abandonades i impracticables (molta vegetació al peu i també a les vies).

Anònim ha dit...

Hi,
Si volveis a Os algún día os recomiendo la Aida, un 6b+ precioso; de lo mejor.
A si derecha hay un 7a bastante asequible, comparado con otros 7a de la zona y un 6c con "paso" en su zona media. A la derecha de este 6c se encuentra la Mandala, un 7b que no he probado pero que he visto encadenar a todo el que se ha metido. No quiero decir que sea regalado, sino que parece que se deja hacer.
La LLosa es una vía de canto my bueno todo el rato, para mi fue 6b. Y es una gran Losa apoyada sobre la pared. Tb es una gran vía.

De Alós he estado en L'Estret derecha. No es una gran pie de vía pero es aceptable. Probamos las tres vías de su izquierda. La Mangui...(la de más a la izquierda) es un 7a normalito, L1 técnico y L2 continuidad. Mucho más guapo es el 7a+ (L1+L2) (para mi 7b) que hay a su derecha. A la derecha de esta vía hay otra de dos largos (7a+, L1+L2) pero sólo hice el primer largo, 6c. 6c técnico y de los acollados. Muy guapo tb.

Salu2