07 de setembre 2012

SARDENYA 4: CALA GONONE


Cala Gonone és segurament el destí d’escalada preferit per la majoria de turistes escaladors que visiten l’illa, sobretot pels centre i nord europeus que busquen sol i mar a part d’escalada. El lloc en si no deixa de ser un assentament turístic (és el port de Dorgali) sense massa encant, però disposa de tots els serveis necessaris, això sí, tot a uns preus bastant elevats, fins i tot el càmping Cala Gonone on vam estar 6 nits. A Cala Gonone ja hi havíem estat la setmana santa del 2006, però en aquella ocasió vam anar als sectors més populars i de grau fàcil (Biddiriscottai, Cala Fuili, Il Budinetto...) amb el resultat ja previsible de trobar-ho tot molt sobat i massificat. En aquesta ocasió, el condicionant per escollir sectors ha estat evitar el sol, tasca bastant difícil en aquesta zona ja que la majoria de sectors tenen orientació sud o sud-oest.
La Nesa escalant a Buchi Arta i al Monte Bonacoa, dos dels sectors visitats a Cala Gonone.

Estem parlant d’una escola ja veterana que va començar a desenvolupar-se a mitjans dels 80 i es va popularitzar sobretot gràcies a sectors amb alguns dels millors i més llargs slabs de calcari d’Europa com per exemple La Poltrona. Afortunadament, pels voltants de roca no en falta i l’escola segueix creixent any rere any amb noves vies i nous sectors de tots els estils.
Segurament no és el millor lloc de Sardenya per escalar-hi a l’estiu, però si ja has escalat uns quants dies per altres zones i tens ganes de prendre’t uns dies amb més calma combinant escalada i mar és el lloc ideal.
També és el punt de sortida de les excursions amb vaixell pel Golfo di Orosei, per mi imprescindible si aneu per la zona a l’estiu...Sí, ja ho sé: és la típica excursió de “ovejas bobas dónde va una van todas” cara i plena de guiris i de domingueros. Però és el preu que has de pagar per veure una de les costes més espectaculars de la Mediterrània i l’única manera d’obtenir-ne una visió global, ja que a peu només és possible accedir a 3 o 4 caletes després de caminar 1-2 hores amb forts desnivells.
Cala Luna i Cala Mariolu, al Golfo di Orosei.

BUCHI ARTA. DIES 24 i 27/07/2012
Les cabanes de pastors de Buchi Arta que donen nom a la paret (al fons).

Sens dubte uns de les sorpreses més agradables del viatge, més que res perquè hi vam anar una mica a cegues (sense ressenyes, només amb el llistat de vies) i per algunes referències que vaig trobar a internet. Un cop més, a la nova edició de Pietra di Luna ja surt i uns companys italians que vam trobar al sector ens la van deixar fotografiar.
La història d’aquest sector és ben curiosa: va començar com un secretiu sota l’impuls d’un escalador suís al qual s’hi va afegir posteriorment un italià. Ningú va fer públic el sector, però com acostuma a passar quan un sector és bo el boca a boca és imparable i avui en dia és un dels més populars de Cala Gonone. I no és d’estranyar ja que té tos els condicionants per triomfar: aproximació mínima, peu de via comodíssim i molt bonic, roca immillorable i unes vies molt verticals i agraïdes de fer. Curiosament els seus creadors han volgut romandre en l’anonimat i a les ressenyes ja publicades es fan anomenar “il soliti ignoti” (el solitari habitual).
Les vies són gairebé totes boníssimes, però per posar-li algun inconvenient són una mica repetitives i totes de grau mig-baix (entre 5 i 7a, amb predomini del 6a-6b). També trobem alguna via amb "excessiva alegria" en l'equipament.
Peu de via comodíssim, roca excepcional i vies divertides.

-Nº DE VIES: 40
-ALÇADA: 350 m.
-ORIENTACIÓ: O - SO. Ombra fins les 13:00 ( a l’estiu cal matinar)
-APROXIMACIÓ: 3 min.
-VIES REALIZADES (numeració de la nova edició de Pietra di Luna):

-31, 5c, (***)
-29, 6b, (***)
-28, 6c, (*****)
-12, 6a+, (*****), expo.
-11, 6c+, (***)
-Pur troppo facile, 5b, (***), només la Nesa.
-Catwalk, 5c, (***), només la Nesa.
-30, 6a, (*****)
-7, 6c (6c+), (*****)
-El Principe, 5b, (***), només la Nesa.
Jo mateix a la 29 (6b)

MONTE BONACOA. DIA 25/07/2012
Un altre sector nou, bastant prescindible, però recurs vàlid per l’estiu ja que té ombra fins les 14:00. Predomini de grau baix i vies de placa tombada, tot i que també n’hi ha alguna de vertical i força tècnica. Suficient per passar un matí ben distrets.

-Nº DE VIES: 35
-ALÇADA: 550 m.
-ORIENTACIÓ: O. Ombra fins les 14:00.
-APROXIMACIÓ: 5 min.
-VIES REALIZADES:

-Bentu e susu, 5b, (*)
-Calma aparente, 6b+, (***)
-Dimonios, 6a, (**)
-Il solitario, 6a, (**)
-Vamos a matar compagneros, 5b, (**). Només la Nesa

LA POLTRONA. DIA 27/07/2012
Havent anat dues vegades a Cala Gonone i tenint aquesta paret davant dels morros cada dia, seria una mica imperdonable no haver-hi fet una visita, tot i que ja sabíem el que ens trobaríem: slabs interminables de roca sobadeta en el millor dels casos i sobadíssima en el pitjor. A més, aquesta paret té un altre inconvenient: hi toca el sol de ple tot el dia fins les 15:00 o les16:00, i després, encara que estigui a l’ombra, per la seva forma i dimensions fa una mica “efecte forn” i costa que es refredi. Personalment no la recomanaria gens per l’estiu, però si encara queda algun fanàtic d’aquest tipus d’escalada em consta que a la part superior esquerra hi ha un bon grapat de vies més noves i menys freqüentades que diuen que estan molt bé. Nosaltres amb un parell vies clàssiques ja en tenim prou, i els nostres peus encara més!

-Nº DE VIES: 60 (algunes de fins a 4 o 5 llargs)
-ALÇADA: 200 m.
-ORIENTACIÓ: E- SE. Ombra a partir de les 15:00-17:00 segons part de la paret.
-APROXIMACIÓ: 10 min.
-VIES REALIZADES:

-Deutsh wall (L1), 5c, (***)
-I wanna hold your hand, 6b, (*), Impossible a l’estiu: sobadíssima i roca bullint!

7 comentaris:

Xavier Sanchez ha dit...

Sembla que heu escalat molt i les zones tenen molt bona pinta.

Nosaltres també hem estat aquest any a Sardenya, i també ens va agradar molt. Vam poder escalar qüasi cada dia ... i això que vam estar a diferents zones que vosaltres.

La nostre tria era zones amb bon peu de via, poca aproximació i ombra en alguna hora del dia (es el que te anar sols amb una nena de 3 anys). Al no poder comprar la guia aquí, ens van deixar la antiga o sigui que vam anar a zones mes antigues, a veure si m'animo i les penjo al blog que tinc abandonat.

A mode de resum vam estar:
Dimensione verticale / Osilo (desplom i curtetes)

Castilandia / Domusnovas -- Ombra tarda, bones vies

Cutturu Cardaxius / Nebida -- Ens ho van recomanar uns locals, platja domestica i escalada bones vies a la ombra

Punta Pilocca / Iglesias -- Ens va costar trobar però escalada en placa bonica

Sherwood area / Domusnovas -- Bosc al ombra les vies facils no maten

Isola del Tesoro - Palazzo Inverno -- Com has posat la serra de Prades

No vam poder escalar a cala gonone per problemes amb la furgo així que l'any que ve i tornem segur això de sortir de Barcelona amb barco ens va agradar molt.

Xavi

Pietro ha dit...

Hola Xavi,no ens coneixem en persona oi?...Bé segur que algun dia coincidim.
Gràcies per la informació. De les zones que comentes he estat a algunes:
-Dimensione verticale: hi vam anar aquest estiu...ho posaré a l'últim post que hem queda per publicar. Em va agradar força tot i lo curtetes que eren les vies.
-Punta Piloca: jajaja, m'ha fet molta gràcia que no ho trobéssiu! Nosaltres el 2006 vam estar com 3 o 4 hores provant camins fins que ho vam aconseguir...Un miracle amb la guia vella!
-Isola del Tesoro - Palazzo Inverno: Brutal, ja està tot dit!
-Domusnovas: Vam estar a un parell de zones el 2006, però no em va acabar de convèncer. Les que tu comentes no les conec.
Prenc nota de les teves recomanacions, ja que de ben segur i tornarem i qui sap, potser també haurem de tenir en compte el tema criatures.

Xavi ha dit...

Doncs l'any passat també hi vam anar amb la "criatura" i ens vàrem quedar amb les ganes d'escalar-hi, però amb tant bona informació m'estic repensant de tornar-hi!

Xavier Sanchez ha dit...

Bones,
Aquest divendres tornem cap a sardenya en principi farem est, oest i nord que es el que ens falta.
Tens les ressenyes de buchi arta ? I alguna mes de la nova guia ? Tinc la guia antiga i no surten.

Merci i ja et comtentare quines zones visitem.

Xavi

Pietro ha dit...

Hola Xavi, si em passes el teu e-mail te les passo.

Xavier Sanchez ha dit...

Hola Pietro,

T'ho he passat pel google chat (hangout ara) però per si de cas xs0652 arroba gmail punt com

Aquest any anem 13 dies i tenim pensat estar un parell de dies costa oest (muraglia dissabte que sembla que estarem a 25º, i després roccadoria), després suposo que ens anirem a Cala Gonone (3-4 dies, buchi-arta, cala luna, fuili, poltrona, no se si alguna mes) i després ja marxarem cap a Baunei (telargiu oro cave, Villagio gallico, creuza de ma, ...)
Si ens queden dies tornarem a Jerzu (Ualassai que no vam estar i els altres) i ja ens anirem cap al nord per agafar el ferry cap a Corcega.

A veure si tenim sort amb el temps com l'any passat !!

Tinc dubtes si val la pena Budinetto, Thailandia i Arcadio de Cala Gonone i Oliena (Lanaitto).

Bé, quan tornem ja t'explicaré que tal.

Merci per la info.

Xavi

Pietro ha dit...

Ok, t'envio les ressenyes de Buchi Arta i altres zones interessants que no sé si tens controlades. Sobre les zones que comentes, i que no hagi comentat en aquests posts del 2012 (les conec d'una altra viatge el 2006), et puc dir coses sobre:
-Budinetto: Si us agraden els slabs fàcils, no està malament, però crec que l'estiu deu ser un infern, ja que té sol tot el dia i no hi ha ni un arbre.
-Fuili: a mi no em va agradar gens: molt massificat i sobat.
-Lanaitto: Hi vam anar però no vam trobar les parets,me n'han parlat bé. T'enviaré també les ressenyes actualitzades.

Apa, que vagi bé!