01 de setembre 2011

KALYMNOS...TAMBÉ A L'ESTIU!

Kalymnos a l’estiu???? Esteu bojos!!!! Us fregireu!!!

Aquests van ser els comentaris més freqüents quan molts dels nostres companys escaladors s’assabentaven que dos dies després d’haver-ne tornat per Setmana Santa ja teníem bitllets per l’agost. D’altra banda, nosaltres mateixos teníem grans dubtes, i per això durant l’estada de l’abril vam preguntar a molts escaladors “locals” si era possible anar-hi a l’estiu. La seva resposta sempre era la mateixa: “Possible? No és només possible sinó molt recomanable si a part de l’escalada us agraden el mar i les activitats aquàtiques”. Tot i així, no ens podíem treure el dubte de sobre ja que sempre penses: “I aquests que t’han de dir si viuen d’això?” Bé, només hi havia una manera de saber-ho, anar-hi i comprovar-ho personalment.

Ara us puc dir que els locals tenien força raó. L’únic punt a tenir en compte és el mateix que qualsevol altre país mediterrani: Prohibit escalar al sol ! I això és relativament fàcil a Kalymnos ja que la majoria de sectors tenen ombra fins al migdia o mitja tarda. Però també n’hi ha 3 o 4 d’ombra a la tarda, i fins i tot un parell d’ombra tot el dia. Un altre fet que contribueix a fer més suportable la temperatura, que no ens enganyem, és alta o molt alta, és la brisa (a vegades més que brisa) marina que acostuma a bufar. De totes maneres ens van comentar que aquest any havíem tingut força sort ja que la majoria de dies feia vent i poca humitat i això no passa sempre.

Menció a part per l’illa de Telendos, un lloc ideal per l’estiu, ja que compta amb tres sectors agrupadets que permeten escalar a l’ombra tot el dia, amb un sol canvi de sector al migdia que costa uns 10 minuts, bé, 30 si aprofites per fer una remulladeta!

Aproximació a Glaros (Telendos) amb els companys italians Davide i Deni, i en Davide escalant en aquest sector.

Port de Telendos

Precisament en un dels viatges a Telendos vam compartir barca amb l’Urs i el Peter, els dos escaladors suïssos màxims impulsors del desenvolupament de l’escalada en aquesta illa satèl·lit de Kalymnos. Aquests paios, encara avui dia, quatre anys després dels seus primers equipaments, són rebuts com herois nacionals pels telendians, i acostumen a tenir barra lliure en tot: transport en barca, allotjament, birres...

Bé tornant a l'escalada, el fet és que dels 12 dies que vam estar-hi, en vam escalar 10. Podríem dir que dos van resultar bastant insuportables perquè no feia vent, un perquè en feia massa, i els set restants gairebé perfectes!

Gairebé totes les vies les vam escalar a vista, amb un grau màxim assolit de 6c+ i uns quants intents a 7a i 7a+, algun dels quals es va escapar pels pèls. La Nesa va arribar a probar 6b de primera.

A continuació us enumero els sectors visitats i algunes de les vies que més recomanaria de les que vam provar (als sectors on no en dic cap és perquè no en recordo cap que baixés dient "quin viot!" però evidentment aquí serien totes vies tres estrelles):

PESCATORE (Telendos): ombra fins les 16:00.

Peu de via de Pescatore (Telendos)


IROX (Telendos): ombra a partir de les 14:00.


E.T.: nou sector a la Vall de Vathy amb ombra a partir de les 12:00.

-Ibiscus (L1), 6b+

"Miiii caaasaaaa"...premi a qui endevini per què aquest sector es diu E.T.

GHOST KITCHEN: ombra fins les 13:30 a 16:00 segons vies.

-Remember Wadi Rum, 6c

-Globus, 6c+

Remember Wadi Rum (6c)


SUMMERTIME & MAGNOULIAS WALL: ombra a partir de les 13:00

-Ammohostos Vasilevousa, 6a


THE BEACH: un altre nou sector a la Badia de Sikati, al costat d’una idíl·lica platja, amb ombra a partir de les 13:00.

-Elisabeth, 7a+

Una de les omnipresents ermitetes amb la platja i el sector "The Beach" al fons.


GLAROS (Telendos): ombra pràcticament tot el dia.

-PhanX, 6b

-Contador, 6c+

Seqüencies de l'exigent Contador (6c+), una de les vies estrella de Glaros


SPARTAN WALL: ombra fins les 14:30

-Lucifer’s hammer, 6c

-The siege of Thermopilae, 6c+

-Tales of Greek Heroes, 6b+

Nesa a Spasspartour (6a+) i Pietro a Problème Mineur (6b), dues bones vies per escalfar a l'Spartan Wall.


ODISSEY: ombra fins les 15:00. Un dels sectors pioners i més famosos, però ja poc recomanable si no escales més de 7a. Gairebé tot sobat per sota d’aquest grau.

Nesa a Eurycleia (5b) i jo mateix a Dyonysos (7a) al sector Odissey.


GRANDE GROTA & PANORAMA: ombra fins les 15:00

-Elefantenhimmel, 7a

Primer escalfant a Carpe Diem (6b) i després "descansant" a Elefantenhimmel (7a)


IVORY TOWER: ombra fins les 15:30

-Perskyndol, 6b+

-Aypa, 6c/6c+

La Nesa a l'espectacular i de moment poc freqüentat sector Ivory Tower.

I què fer a partir de les 15:00 o abans de les 13:00? Doncs ja us ho podeu imaginar: platgeta, snorkelling, kayak, birres, meditació i contemplació de postes de sol, lectura, vida social amb altres escaladors o kalymnians, recerca d’ermites als llocs més insospitats, etc. Aaaaa i a dormir d’hora que el millor és ser a la paret quan abans millor!

Bé, per avui tallo el rotllo, en propers posts igual m’animo a parlar més de l’apres-escalade.

8 comentaris:

Gemma ha dit...

Espectacular, Kalymnos és un paradís! Felicitats per aquestes vacances tan xules :)
I felicitats a la Nesa per atrevir-se amb el 6b, uau!!!!!!
Volem un passi de fotos a casa, eh? ;)

Ivan - Factordos ha dit...

Quines txorreres, quina roca! Tinc en projecte anar cap allà a l'abril o maig. Si tira endavant ja sé a qui li puc demanar consell i info. ;)

Jaumegrimp ha dit...

Alça Pere!!!! això són vacances VACANCES. Les fotos són boníssimes i el paisatge millor. Si li ensenyo el post a la Magda em sembla que hauré de fer una reserva per anar-hi ja! fins i tot s'animaria a escalar!!! es veu paradisíac, vau trobar-hi molta gent? sembla que no, quin luxe.
Molt bona la foto del silló a l'aigua, tan sols t'hi falta el got amb la cervesa.
No pots amagar que us ho vau passar molt bé. Records a la Nesa que veig que cada cop puja més el grau.

Nesa ha dit...

Jaume, no ho has llegit bé, el Pere diu que vaig intentar un 6b! Em falta valentia per pujar de grau, què hi farem...

Xavi ha dit...

Com sempre, immillorable reportatge!

Pietro ha dit...

Ivan: ja saps on trobar-me.

Jaume: Doncs ja ho saps...li ensenyes les fotos a la Magda i cap a Kalymnos falta gent. Respecte la foto del silló, imagina't on està la cerveseta (no se'm veuen les mans oi!)

Xavi: Gràcies pels piropos, però no m'hie he matat gaire...bàsicament fotos. Es troben a faltar els teus!

Pol Cruells ha dit...

Espectacular! preciós! quina enveja, Pere! Kalymnos és xulíssim! penso tornar-hi! i molt útil indicar els horaris de les ombres! (hauria de sortir a la guia! jajaja). fins aviat!

Pietro ha dit...

Aiiii Polillo Polillo, al tanto que aquesta illa és una droga i crea adicció!
Bé de fet lo de l'ombra si que ho posa la guia, però sempre queda bé una mica d'informació "profesioná". A més en algun sector varia una mica respecte el que posa la guia.