26 d’agost 2008

VACANCES (1a part): ARIÈGE

Buufff, quina calor!
Uuuah, com pica el grau!
Ggrrrr, com allunyen els seguros!


Aquest és el resum sensacionalista de la primera impressió que ens va deixar l’escalada a l’Ariège. Afortunadament ni tot és blanc ni tot és negre i a vegades la primera impressió no és la bona. Mica en mica li vam anar agafant el “tranquillo”, vam esquivar el sol i vam trobar zones amb grau més nostrat. Sí, ho heu endevinat, l’Ariège va ser el primer destí de les nostres vacances. Com gairebé sempre buscàvem un lloc on, a part de l’escalada, poguéssim fer excursions, turisme o simplement gaudir del paisatge, i aquesta zona dels Pirineus francesos ens proporcionava tot això. A més, ja ho sabeu, el Zapatero ja ho ha reconegut, estem en crisi i per tant buscàvem una zona relativament propera; res d’avions, ni vaixells, ni grans quilometrades.

Tarascon sur Ariège, punt neuràlgic de la vall i Foix, la capital.

Des del punt de vista de l’escalada l’Ariège en té molta, bona i variada. Hi trobem totes les variants d’escalada: esportiva, vies llargues equipades i vies llargues semiequipades o desequipades en lliure o artificial extrem. I també tres tipus de roca diferents: calcari, gneis i granit. Tot això en un radi d’uns 30 quilòmetres al voltant de Tarascon sur Ariège en una vintena d’escoles:
Niaux, Alliat, Génat, Baychon, Auzat, Vicdessos, Port de Lers, Ornolac, Sinsat, Verdun, Appy, Aston, Rulhe, Bedeilhac (Calamès, Sèdour, Roc à Steph i Roche Ronde), Ax les Thermes, Dent d’Orlú,... (en negreta les que vam visitar).
Les orientacions també són força variades i, tot i que predominen els sectors orientats al sud i a l’est, és possible escalar-hi tot l’any.
La Gemma escalant a Calamès, una de les escoles més complertes de l'Ariège

Finalment el tema ressenyes també el teníem resolt sense gastar-nos ni un cèntim gràcies a l’excel·lent web del CAF Ariège on surten gairebé totes aquestes escoles.
El nostre camp base va ser el càmping Les Grottes d’Alliat, pràcticament al centre de totes les escoles abans citades. El pla consistia en...bé no hi havia gaire pla, simplement alternar dos dies d’escalada amb un d’excursió i/o turisme fins que en tinguéssim prou i aquest moment va arribar al cap de 14 dies.

Sinsat, l'escola més famosa de la vall

En els propers posts us presentaré les escoles que vam visitar sense entrar en masses detalls perquè la cosa seria interminable. Simplement dir-vos que en l’enumeració de les vies inclouré unes informacions complementàries entre parèntesis quan cregui que fan falta. Aquestes informacions són:
-Grau sota el meu parer quan aquest s’allunya molt del proposat per la ressenya.
-Inicials TR: via realitzada en Tope Rope.
-* Via recomanable
-***Via imprescindible

1 comentari:

Jaumegrimp ha dit...

Bentornats Pere i Nesa! veig que no vàreu parar!