16 de juny 2008

COVA DE L'ARCADA

Després d’un grapat d’anys escalant i infinitat de visites a Montserrat, encara no havia anat mai a una de les millors zones d’escalada esportiva del massís: la Cova de l’Arcada. Primer per manca d’informació (ja és de sobres coneguda la fama de “secretiu” del sector i la omissió per desig exprés de l’equipador a la guia de Montserrat Sur). Després perquè no tenia el grau (totes les vies són a partir de 6b excepte un 6a). Aquest diumenge hem anat amb el Joan a saldar aquest deute pendent amb la muntanya i amb la meva consciència. De fet, ara d’informació gairebé en sobra, ja que podeu trobar fins a tres versions de ressenyes a la xarxa: dues a Kpujo (a través del mapa i a través de l’apartat vies noves) i les del Fernando. De totes aquestes ressenyes les més completes són aquestes últimes, però tot i així, comparant les unes amb les altres, hi ha algun ball de vies, graus i noms. De moment, de la zona on hem estat nosaltres, us penjo una petita actualització amb els noms i traçats correctes i amb el grau que modestament m’han semblat i que coincideix bastant amb lo publicat fins ara (la numeració és la del croquis d’en Fernando):


Respecte els noms estan gairebé tots pintats a peu de via. L’escalada i la roca m’han semblat bastant similars a les de la Desdentegada: vies llargues i finetes amb algun forat o tomàquet de tant en tant que resulten providencials i gustosíssims d’agafar!,...vaja continuïtat montserratina a tope. Una advertència però, a la zona de la via Debutants els parabolts estan força allunyats (només 8 en 25-27 metres de via a les quatre vies d’aquest pany de paret). Després de fer una passejada per tots els peus de via de la zona, puc dir però, que aquesta no és la tònica general, però sí que allunyen més que a la Desdentegada. La majoria de vies transcorren per unes plaques immenses, molt verticals i són molt espectaculars i estètiques.


Escaladors a les magnífiques plaques del sector Eh Petrel

Bé doncs, avui lògicament , com a primera presa de contacte amb el sector hem començat per les vies teòricament més assequibles:

-Debutants, 25m, 6a, 8 parabolts (***): Realment la més fàcil del sector, però no us confieu, és llarga, fina i amb excursions considerables entre xapes!

-Brut Natura, 25m, 6a+, 8 parabolts (***): Similar a l’anterior però un pelet més difícil, degut a una mica més de verticalitat al tram central. (foto inicial article)

-La Tramuntana, 25m, 6b, 8 parabolts (***): Aquesta via no surt a cap de les ressenyes publicades fins ara amb aquest nom i hi ha certa confusió amb la Brut Natura. El grau que proposo de 6b es basa en que és un xic més difícil que l’anterior però més fàcil que la següent (Plus de Perillositat, aquesta sí un 6b+ consolidat a totes les ressenyes). Aquesta via continua amb la tònica d’excursionetes entre xapes, però amb un afegit més: la primera està a 6 o 7 metres del terra!. Per sort, en baixar de la Brut Natura he tingut la prudent idea de posar alguns “escalèxtrics” i deixar la corda passada per la primera xapa. Al final encadeno sense masses dificultats.

-Plus de Perillositat, 25m , 6b+, 8 parabolts (**): Potser la pitjor de les quatre. Un pèl sinuosa i amb algun tram de roca no tan bona com les seves veïnes. Molt bona en qualsevol cas. Entrada finíssima i molt vertical que et deixa tocat per la resta de la via. Novament primera xapa a Can Pistraus i novament repeteixo “operació escalèxtrics i primera xapa passada”. Encadeno bastant apurat.

Joan i Pere a la via Aresat Brucs (6b/6b+)

-Aresta Brucs, 31m , 6b/6b+, 13 parabolts (***): Canvi de sectoret per fer aquest viot clàssic de la zona. Entrada fina i vertical amb alguns forats salvadors, però un xic sobats i difícils de veure pels peus. A partir de la tercera xapa festival de continuïtat amb roca cada vegada més bona. Encadeno amb els peus traient fum!,...per avui ja n’hi ha prou!

El Joan ha fet les mateixes vies però de segon i amb algun descans als 6bs, però el més important: per primera vegada a Montserrat no s’ha queixat de la roca !!!...li estarà començant a agafar el gustillo a la muntanya màgica????


Dos "xais" perduts a la Cova de l'Arcada

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Yugs, daw nabasahan ko naman ni sa iban nga blog?

jclaramunt ha dit...

Doncs que vigili en Joan que el conglomerat enganxa! És una droga dura! hehe! Els cops que he anat a la Desdentegada, sempre que quedat flipat amb les vista a la Cova de l'Arcada, espero visitar-la aviat!

PGB ha dit...

Home, ara no et falta pas grau per anar-hi. Ja pots fer bastaaaaantes moltes vies! ;)

Ale Pere i Joan, a reveure!

Pietro ha dit...

Si noi, ara hi tinc feina per dies, perquè entre 6b i 6c hi ha com unes 15 vies i tenint en compte lo apuradillo que vaig jo en aquests graus i lo llargues que són les vies amb dues o tres per dia ja quedo ben servit, jejeje ;)

Raquel ha dit...

Buaahhh, doncs jo encara o hi he anat... com que el peu d evia m'han dit que no és massa bo per anar amb el nen... i com que quan no tinc nen vaig a fer via llarga... a veure si trobo una tarda ara al juliol!!

Pietro ha dit...

Que va Raquel,...el peu de via és boníssim, això sí la patejada també: uns 45 minuts ben bons. A les tardes de Juliol ho tens una mica xungo però, perquè la orientació és ponent i pert tant solano del bo a la tarda!

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Ep Pere, bones víes eh? la única que he fet és l'aresta brucs, que encara no he encadenat, les de la dreta no les coneixia, et vas deixar bones vies a l'esquerra de l'aresta brucs, pas a pas i fòbia escolar, 6b's i Namaste i Microones dos 6c's guapíssims.
Haurem de tornar a la cova!

Fernando ha dit...

Hi G.

Gracias por el detalle de las reseñas.
Agradezco la info que me proporcionas. Las vías que detallas (excepto la Aresta) yo no las he probado y están graduadas según la info de Kpujo.
Yo tengo los nombres mal puestos, si te fijas hay una vía nombrada como XXXXX, es que no sabía su nombre; es que la tramuntana la llamaba como Brut Natura y entonces los nombres se corrían en esa zona y me faltaba uno. Guardo la info de nombres y grados para una futura revisión y añadiré un comentario a pie d reseña para informar del corrimiento de nombres
Las reseñas de la Cova se actualizaron hace 2 meses y la numeración que reseñas no es la actual. Habían unas cuantas vías por el lado de la Cova que había que reseñar y han hecho que se mueva la numeración.

La zona de Escura Butxaques según me comentó Montse Puig en su día esta bien, yo hay no he escalado.
La zona de la Pumba también está bien y hay si que he escalado.
Como regla general es una escalada más comprometida que en el lado de la Desdentagada.

Salu2

Pietro ha dit...

Hola F.
Gràcies a tu per les teves ressenyes, a molts ens són de gran utilitat ;)
Ja he canviat el tema de les numeracions i m'anoto les teves recomanacions ;)

Anònim ha dit...

Concentrate to the things that could give information to the people.

Gemma ha dit...

Hola Pere, ja veig que vau triomfar a la cova de l'arcada, eh? una zona molt xula, oi?

Què fareu aquests dies? Nosaltres marxem a Boí tot el pont de sant Joan, si voleu pujar algun dia...