11 d’abril 2007

KALYMNOS

Kalymnos és una petita illa de l'arxipèlag del Dodecanès a la mar Egea davant de les costes turques. Té un tamany poc més gran que Formentera i només 16.000 habitants. Està fora dels típics circuits turístics per les illes gregues i fins fa 10 anys només era coneguda pels seus famosos pescadors d'esponges. Però el 1997 una nova espècie va aparèixer per l'illa: el "friki". Un escalador italià, Andrea di Bari, va aterrar a l'illa en unes vacances d'estiu i va descobrir el seu immens potencial.

Les esponges de mar i la nova espècie: el Friki
Des de llavors els sectors i les vies han anat creixent fins als 43 i 900 actuals...i la cosa no sembla tenir final ja que les parets verges que queden encara són moltes.
Dos dels millors sectors: Grande Grotta i Odyssey
Els punts forts de Kalymnos són:
1) La gran quantitat i qualitat de roca; un calcari excepcional que va des de slabs fins a grans coves o baumes. Als primers trobarem tot tipus de preses: gotes d'aigua, forats, bolets cantelluts...i a les segones tot tipus de formacions espectaculars: columnes, estalactites, xorreres, "coliflors"... I el que és més al·lucinant: algunes vies en només 20-30 metres contenen totes aquestes variants.
Slabs i coves. L'Anna a Triaina, 6b (Arhi)
2) La proximitat dels sectors. A molts hi podrem accedir a peu des dels apartaments o llogant una motocicleta pel mòdic preu de 8-10 € al dia.
3) La mar Egea com a teló de fons permanent.
4) L'hospitalitat i amabilitat dels locals.
5) El bon ambient entre la comunitat escaladora.
6) Els bons preus d'allotjament i restaurants.

El nostre apartament i un monestir ortodox a Pothia.
Per trobar punts negatius he hagut de pensar molt, però al final en podria citar dos:
1) El vent que acostuma a bufar fort i amb persistència.
2) Roca excessivament abrasiva en alguns sectors.
Amb tot això no és d'estranyar que Kalymnos hagi esdevingut un dels primers paradisos mundials de l'escalada esportiva.
Nosaltres hi hem estat 7 dies, dels quals 6 dedicats a l'escalada i 1 a turisme i descans.
Hem visitat els sectors de Arhi, Poets, Odyssey, Afternoon, Grande Grotta, Sea Breeze, Kasteli i Symblegades Rocks. Hem fet unes 40 vies amb un grau màxim de 6c. També hem fet amics d'arreu del món, com per exemple el Marc i l'Anna que surten a moltes de les properes fotos.


El Marc a Arhi: Eros, 7b+ i Polydeykes 7b
Pere improvitzant un descans a Thetis, 6b (Arhi)
Pere a Monahiki Elia, només 6a+ a la Grande Grotta!
La Grande Grotta: Kalymnos en estat pur
Lògicament aprofitant la nostra estada a Grecia hem visitat també Atenes. Però aquesta ja seria una altra història i com que diuen que una imatge val més que mil paraules aquí en teniu unes quantes:

14 comentaris:

Pekas ha dit...

Ganicas tengo de ir por esos lares... creo qué este verano haré una tourné.. :-)))

Buenas fotos y buena semana santa..
:-))))))

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Renoi Pere! m'has deixat sense paraules, he hagut de passar "la mery" de baba que he deixat a la taula...felicitats pel viatge i gràcies per fer-nos-en partíceps amb aquest magnífic article.
Ens veïem!

Jortx ha dit...

Olé quin viatge!

Mentre anava llegint m'imaginava com devien haver gaudit el Marc i l'Anna, i oita tu! Me'ls trobo aquí :)

Gemma ha dit...

Hola Pere!
M'alegro que el viatge us hagi anat tant bé! Ja ens ensenyareu fotos i explicareu més detalls... Kalymnos es veu espectacular!
M'alegro que l'odissea de la tornada acabés bé ;-)

PGB ha dit...

aaaarg quina enveja! :D
Us ho munteu moooolt be aquests de Sabadell! ;)

Pietro ha dit...

Pekas: No ho dubtis, no te n'arrepentiràs. Tot i que moltes webs diuen que no es pot escalar a Kalymnos a l'estiu, no és cert. La majoria de sectors estan orientats a l'oest amb lo qual tens ombra fins al migdia. A més diuen que hi acostuma a bufar una agradable brisa marina. Això si oblida't d'escalar-hi al sol,...a la tarda a fer un banyet a l'Egeu ;)
Jortx: Osti és veritat!,...sou casi veïns! si ejque el mon és un pañuel!. Bona gent en Marc i l'Anna i vaya cracks estan fets!

Xavi ha dit...

Hola Groinket. Unes fotos i un lloc magnífics. Però com sempre dic: "... les fotos serveixen per ensenyar i donar a conèixer un lloc o situació, però la foto real i que perdurarà i fins i tot millorarà amb el temps és el que queda gravat en el nostre cervell. En definitiva, la pròpia experiència". Fins aviat!!

Xavi ha dit...

Kaliméra kírios Petros!
Quin tros de vacances i quina enveja. Espero que montis el passi sencer de fotos per gaudir-les al complet. Jo si vols ja us preparo una "mussakà" i un "tzatziki" per entonar amb la projecció.
Llàstima dels problemes aeroportuàris que veu tenir, però aquests grecs, tot i ser molt bona gent, encara estan una mica retrassadets. Adéu.

jclaramunt ha dit...

Apa nano, quina enveja!!!
Alguna paret ja es veu que deu ser una mica abrasiva...però tot i això segur que val la pena!
Pregunta pessetera...és molt cara en general l'illa? Hospedatge, menjar, etc...
Salut Sabadallenc!

Pietro ha dit...

Ep conciutadà! com va? No és gens car. Perquè et facis una idea et diré alguns preus:
-Nit apartament 2 persones: 20€
-Sopar de restaurant 2 persones:14-20€
-Lloguer motocicleta: 8 € dia
Amb l'única cosa que has de vigilar és que si et vols fer el menjar tu mateix millor el compris a Pothia ,la capital, ja que als pobles dels escaladors (Masouri i Mirties) hi ha un parell de supermercadillos però aquí si et claven. Per això nosaltres vem sopar totes les nits al restaurant que t'acabaves gastant igual!

Anònim ha dit...

Hola!
Estic interessada en el viatge a Kalymnos, hi volem anar aquest Nadal. Em pots comentar avió, ferri, apartament, zones escalada.
Gràcies.
Laia

Anònim ha dit...

Hola,
Em podries explicar com anar a Kalymnos? Aeroport, ferry. Basicament m'interessa el tma transports fins a Kalymnos. Desde Barcelona fins on i despres .... Gracies ho estic montant "d'amagades" pel meu company apasionat de l'escalada. Ja em diras GRACIES evapeiro@telefonica.net

Lai ha dit...

HOlaaa! no ens coneixem personalment, xo em penso que ens llegim! :-)
Ak set santa ens agradaria anar a kalymnos... mmm em pots ajudar amb el tema de preparar viatge?. Vol, companyia, allotjament, llocs imprescindibles..etc.
T'agrairia moltíssim tota la info q em puguis oferir.
Gràcies,
lmartra@gmail.com

Pietro ha dit...

Encantat d'ajudar-te Lai. T'he enviat info via mail.