03 de desembre 2006

SANTA LINYA - SECTORS FUTBOLIN

03.12.2006
Normalment els articles d'aquest bloc informen sobre zones recomanables. Avui faré una excepció i us informaré d'una zona perfectament prescindible,...que també és bo saber-ho, no fos cas que féssiu 170 quilòmetres en va. Es tracta dels sectors del Futbolin, a Santa Linya, situats sobre un camp de futbol abandonat, uns 2 Km. abans del poble.
Es tracta d'un conjunt de blocs, crestetes i esperons disposats més o menys en escala, d'una mena de roca calcària, amb zones molt descompostes.
Nosaltres comencem pel Futbolin Intermig, doncs la guia del "Salvatge Oest de Catalunya hi ressenya 5 vies entre el IV+ i el 6a+, i ens sembla una bona opció per escalfar i perquè la Nesa pugui fer alguna via de primera. Comencem per la via de més a l'esquerra i anem baixant cap a la dreta:
  • Xatis (IV+): Roca descomposta, herbosa
  • Equilibri mental (V+): Més del mateix
  • La mare del corder (6a+): Aquesta via és un autèntic suicidi. Roca molt descomposta, la dificultat consisteix en trobar una pedra que no es mogui. M'hi poso, pensant que les aparences enganyen i que la roca serà millor del que sembla i que més amunt millorarà, però nasti de plasti. A la quarta xapa ja en tinc prou, no vull tirar mitja muntanya sobre la Nesa. No hauria dit mai que jo arribés a dir això, però francament crec que aquesta via seria millor desequipar-la abans que algú prengui mal!
  • Julia (V+): La millor del sector. Roca acceptable i molt fàcil pel grau. Herbosa.

Una mica decebuts, canviem de sector, al Futbolin Carretera. Aquí segons la guia la roca és excel·lent i certament ho és, però les vies són molt curtes, i la seva dificultat es concentra als primers metres. Fem:

  • Quarta (V+)
  • Primera (6a+)
  • Segona (6a)
  • Tercera (6b)
  • Cinquena (6b): Situada uns 100 metres a la dreta de les anteriors i bastant més llarga (uns 20 m.). Està força bé, però sent generós li poso 6a.
  • Sisena (6c+): Al costat de l'anterior. Va per una paret vermellosa situada sobre un corral en runes i té uns arbres propers a la paret que durant els primers metres em serveixen d'alguna ajuda i per fer algun descans. Utilitzant aquests arbres no crec que arribi al grau ressenyat.

Ja per acabar, dir que el sectors Futbolin de Dalt i de Baix, probablement són molt millors. Baixant del Futbolin Intermig els hi he fet una ullada i tenen bastant bona pinta. Però un altre dia serà,...quan estiguem més forts, perquè el grau predominant és 6c.

Nesa obrint la Quarta (V+) i Pere a Julia (V+)

3 comentaris:

Gemma ha dit...

Hola Pere!
Gràcies per la informació!
Jo encara no tinc aquesta guia...
Potser surten zones que estan millor, no?

Què feu pel pont?

Pietro ha dit...

Si, probablement Santa Linya és la pitjor zona de les que surt a la guia (...beno si ets mutant pots anar al sector de la Cova Gran, on hi ha la concentració de supervies més gran del món,...un verdader espectacle!). Vaig triar aquest sector perque no hi havia estat mai (ni com a escalador, ni bttista, ni turista...) i em feia gràcia veure-ho.
Tartareu i Santa Anna, me'ls guardo per quan faci més caloreta, doncs tenen molts sectors a l'ombra. I Os de Balaguer i Alòs de Balaguer, estan a la llista pels propers caps de setmana!...potser pel pont si el temps ens deixa!.

Xavi ha dit...

Pietro, mira que hi ha sectors bons per aquestes terres!
Com "s'encigala" un professional de l'orientació i el coneixement del territori com tú ?
Bé, això d'anar explorant també té la seva gràcia encara que algun dia t'emportes alguna decepció.
Salut, bona roca i xapes!